„Viseletek régen és Ma” XI. Országos Viseletkonferencia Egerben.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a Népművészet Mestere, a konferencia szakmai vezetőjének beszámolója :
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezte meg XI.-ik alkalommal az Országos Viseletkonferenciát Egerben 2021. szeptember 10-11-én.
A 2001-ben megálmodott rendezvény ebben az évben 20 éves volt! Nagy öröm számomra, hogy viseletkészítéssel egyre többen foglalkoznak és fontos az Alkotók számára az, hogy Egerben bemutatkozzanak, valamint az egri Konferencián is részt vegyenek.
A 2021-ben megrendezett Hagyomány és Divat kiállítás, valamint a „Viseletek régen és ma” elnevezésű konferencia egyúttal jubileumi ünnep, örömünnep is volt egyben. A 2020-as év bezártsága, a pandémia után jó volt újra látni egymást és örvendeni egymásnak. Megcsodálhattuk közösen a kiállított viseleteket, öltözeteket és az öltözethez tartozó kiegészítőket. Gyönyörködtünk egymás munkájában és segítséget kérhettek az Alkotók egymástól és a szakemberektől is.
Az egri kiállítás jól prezentálja a viseletek sok színűségét, a különböző tájegységek, valamint a különböző népi technikák hogyan jelennek meg a mai modern, hordható ruhákon és kiegészítőkön, követve a divat trendet.
A konferencia részvevőit Igyártó Gabriella, a NESZ ügyvezető igazgatója és Kiss István a HMNE elnöke köszöntötte.
A konferencia levezető elnöke jó magam Berzeviczy-Fehér Jánosné, a Népművészet Mestere az Országos Népviselet- és Babakészítők Szakmai Bizottsága képviseletében voltam.
Kiss István A HMNE Elnökének köszönhetően a konferencia előadásai a közösségi médiában élőadásban követhető volt. Így akik a rendezvényen nem tudtak jelen lenni, a technikának köszönhetően a rendezvény részesei lehettek.
A „Viseletek régen és ma” egri konferenciát Fehér Zsombor a népművészet ifjú mestere /a Kerekes Band megalapítója/ „Nap felkelte a hegyen” címmel a Mátrától – Gyimesig, Palócoktól a Csángókig nyitotta meg. Virtuóz furulyázásával elvarázsolta a hallgatóságot, a részvevőket.
Rendkívül tartalmas, értékes és színvonalas előadások részesei lehettek azok, akik az egri konferencián részt vettek.
Etno-divat címmel dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott igen értékes és érdekes előadást.
dr. Juhász Katalin már több alkalommal tartott előadást Egerben. Korábban a Nomád nemzedék divatjától az etno-dizájnig címmel.
Ez alkalommal folytatásként, az Etno-divatról szólt, az öltözködés önkifejezéséről, valamint prezentációjában példákkal bemutatta, hogy a divathullámok hogyan hatottak az öltözködésre. Divat az etno! Előadásában láthattuk, hogy hogyan alakult a divat a Táncházak megalakulásától napjainkig. A divattervezők, valamint a népművészek által készült viseleteket, öltözeteket hol és hogyan használták, viselték az előadóművészek, énekesek, hazai zenészek, valamint a nemzetközi hírességek is szívesen öltik magukra a magyar hímzéssel díszített ruhákat. Az előadását megfűszerezte egy kis énekléssel is, így nemcsak az előadásában, hanem az énekhangjában is gyönyörködhettünk.
dr. Simonovics Ildikó a Magyar Nemzeti Múzeum 20.századi és kortárs textil gyűjteményének a vezetője, a Clara - Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött c. kiállításnak a kurátora, divattörténész előadása lenyűgöző volt.
Rotschild Klára legendás élete, a 20. század divattörténelme rendkívül izgalmas, különleges és érdekes előadás volt. dr. Simonovics Ildikó divattörténész, sok – sok kutatómunkával fényt derített egy kivételes asszony nem kevésbé kivételes életére. Az előadására szánt idő kevésnek bizonyult, szívesen és nagy élvezettel hallgattuk volna még, de reméljük, lehet még folytatása.
Hortiné dr. Bathó Edit néprajzkutató a jászok elhivatott kutatója. A parasztpolgári viseletek és azok megújításáról tartott előadásában hangoztatta a jász identitás megőrzését, annak fontosságára fel híva a figyelmünket.
A konferenciánk egyik kiemelt előadói 2021-ben a Jászok voltak!
A Jászsági identitás, a parasztpolgári viseletek megújításának gyakorlati tapasztalatairól Tajti Erzsébet, a jászsági viseletek napjainkban való viselésének fontosságáról Borbásné Budai Valéria tartott nagyon színvonalas és értékes előadást.
Számomra nagyon fontos, hogy a határon túl élő Alkotókat is megszólítsuk. Így kapott meghívást Vargyasi Melinda Sepsiszentgyörgyi népi iparművész, aki 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjában részesült. Előadásában az erdélyi területek hímzéseit ismerhettük meg az általa készített ma hordható viseleteken a hozzá illő viselet kiegészítőkkel együtt. A konferencia résztvevői divatbemutató keretében gyönyörködhettek az általa készített öltözetekben. Nemcsak a prezentációjában hanem „élőben” is láthattuk az általa készített ruhákat.
Molnár Madarász Melinda a Meyke márkanév megalapítója, előadásában a népművészet megjelenésének lehetőségeire irányította a figyelmünket a 2021-es divatban.
Meyke a mai modern nő számára készíti el a ruhakölteményeit úgy, hogy az variálható legyen. A magyar népművészet tájegységeinek hímzései, viseleteinek formavilága jelenik meg egy – egy öltözetén. Szívesen dolgozik együtt a népművészekkel, alkotókkal, tanácsával segíti az alkotók munkáját.
Termékfejlesztési közös projektunk során, ahol a NESZ kezdeményezésére egy 7 fős általam irányított csapattal együtt megálmodtunk és elkészítettünk egy olyan termékcsaládot, egy prototípust, modellt, mely őrzi a népművészetünk stílusjegyeit. A pandémia alatt 2020-ban egy derecskei szűrrátéttel, valamint békési kézi hímzéssel díszített prototípus, termékcsalád közösen való megálmodása, elkészítése mindannyiunknak sok örömet, erőt és lendületet adott.
Meyke előadásába becsempészve, meglepetésnek szántuk a XI. egri Konferencia részvevői számára, hogy a kedvenc közös termékünket saját magunk mutassuk be. A meglepetés sikerült!
A „Viseletek régen és Ma XI. Országos egri Viseletkonferencia egy nagy örömünnep is volt egyben, hiszen 20 évvel ezelőtt csak reménykedtünk, hogy a rendezvényünk évtizedek multán is megrendezésre kerülhet Egerben.
Péntek este a Szépasszonyvölgyben a Kulacs Csárdában volt az ünnepi vacsora. Az est háziasszonya Nagyné Váradi Anna. Közreműködött a felsőtárkányi Hagyományőrző Néptáncegyüttes Szabó Dániel vezetésével.
A XI. egri Konferencián nemcsak színvonalas, tartalmas és értékes előadásokkal gazdagodtunk, de jó alkalom volt arra is, hogy újra együtt lehettünk.
A magam nevében is köszönöm, hogy részese lehettem.
Bízom benne, hogy legközelebb is találkozunk.
2023 „Viseletek Régen és Ma” XII. Országos Viseletkonferencia Eger!
Szeretettel várunk Mindenkit és számítunk az érdeklődésetekre!
Eger, 2021. szeptember 24.
Berzeviczy-Fehér Jánosné
Képek :
Konferencia 1. nap: https://photos.app.goo.gl/Sv3rggxru5UXKBBTA
Konferencia 2. nap: https://photos.app.goo.gl/sYy86JdVso26npHS8
Ünnepi vacsora: https://photos.app.goo.gl/QrTDsDqotBBX17Bt8
Videók:
Beharangozó beszélgetés: https://youtu.be/z6W-RYcekcg
Megnyitó: https://youtu.be/1wZ38w2D4qU
TV Eger a megnyitóról: https://youtu.be/-YMubj20Czo
Fehér Zsombor: https://youtu.be/Mf0SMeNVn-4
1 előadás, Dr. Juhász Katalin: https://youtu.be/Baztu4Aop0s
2. előadás, Dr. Simonovics Ildikó: https://youtu.be/RcK9q2MaM3k
3. előadás, Hortiné Dr. Bathó Edit: https://youtu.be/RO5bWRcQM5E
A többi előadás videója később kerül feltöltésre!