Díjátadó Ünnepség a Mesterségek Ünnepén -2021.

díjazottak együtt

A 35. Mesterségek Ünnepének utolsó napján, vasárnap tartotta meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége díjátadó ünnepségét. A színpadra egymásután szólították a díjazottakat. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy megtiszteltetés érte, hiszen három tagjának munkáját is elismerték.
Az 1999-ben alapított Aranykoszorú Díjat minden évben olyan tag kapja meg, aki hosszú évtizedeken keresztül kiemelkedő munkát végzett a magyar népművészetért. Ezt az életműdíjat Nagyné Váradi Anna kapta meg, aki 43 éve segíti a megye népművészeti mozgalmát! Mindig új módszereket, formákat keres. Az ő ötlete nyomán 2001-ben az országban elsőként Egerben került sor a „Viseletek Régen és Ma” országos népviseleti konferencia megszervezésére, megrendezésére.
a népi kismesterségek kiemelkedő műveléséért, illetve a népművészeti mozgalomban végzett közösségi tevékenységért ítélik oda. 2021-ben Kiss István fafaragó, népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke részesült a kitüntetésben. Szobrai, kopjafái köztereket, templomokat, magánházakat díszítenek. Fő témái a történelem, a vallás és a népélet köré szövődnek. Húsz év munkája vall hitről, hazaszeretetről, népművészet iránti elkötelezettségről. Tevékenysége során mindig a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik. Az évek során létre hozott egy olyan fotó és videó archívumot, amely a megőrzi az egyesület tevékenységét az utókornak.
Az újonnan alapított Innovációs Díj azokat a népművészeket ismeri el, akik régi, hagyományos minták megtartásával újítják meg, teszik ma is használhatóvá az eszközöket, öltözeteket. Most Torba Ildikó, szűrrátét készítő népi iparművész e díj birtokosa, aki a szűrrátétes díszítmény mintáinak megtervezésekor a hagyományos mintakincs és szerkesztési elvek használja. A gyönyörű minták kínálják a lehetőséget, hogy ma már női ruhadarabokon is megjelenhessenek. Hagyomány és elegancia együtt, modern és könnyen variálható kiegészítők teszik a fiatalok számára is vonzóvá alkotásait.
Mind hárman a Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a népművészet elkötelezett képviselői, sok éves odaadó munkájukat ismerték el e díjakkal.
képek:
https://photos.app.goo.gl/aggt3EgoMm2AZhxGA