Hagyomány és divat

 

 A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával rendezte meg 2019. április 12-13-án Egerben a „Viseletek Régen és Ma” X. Országos Népviseleti Konferenciát, melyhez kapcsolódott a „Hagyomány és Divat” kiállítás.

A kiállításon 35 viseletkészítő népművész, alkotó mutatkozott be, valamint a Vajdasági Viseletkészítő Csoport Zentáról.

 

A viseletkészítők munkái 2019. 04. 26- ig  láthatóak Egerben a Ziffer Sándor Galériában!

A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek viseletei  láthatóak az egri kiállításon.

 A kiállításon gyönyörködhetünk Vajdasági, zoborvidéki, felvidéki, szadai, györgyfalvi, Jász, egri, mikófalvi és délalföldi tradicionális viseletekben.

A hagyományos viseletek mellett a kiállításon olyan ma hordható öltözeteket is láthatunk, melyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

Eger és a Heves megyei Népművészeti Egyesület örömmel adott helyt a rendezvénynek, hiszen fontos, hogy a sokszínű és tájegységenként változó hagyományos viseleteinket megmutassuk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos viseletek alapján készült ma hordható viseleteink iránt is felkeltsük az érdeklődést, ezzel is példát mutatva, hogyan lehet megőrizni egy motívumot, egy szép formát. Hogyan lehet életben tartani, ma is viselni a különböző tájegységek viseleteit, amelyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza  Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg.

A kiállítás április 26-ig látogatható, aki ellátogat az egri kiállításra egy különleges látványban lesz része.

A kiállításnak óriási a sikere, nagyon sokan látogatják, megcsodálják a gyönyörű viseleteket! Az MTV 1 élőadásban kapcsolt az egri kiállításra, a Kossuth Rádió is beszámolt a rendezvényről, az egri Városi TV kulturális műsor keretében adott hírt az eseményről. A Heves megyei Hírlap a Címlapon számolt be a rendezvényről.

Köszönet minden alkotónak, hogy a viseleteiket bemutathattuk Egerben!

A Viseletek Régen és Ma X. Országos Viseletkonferenciáján 150 fő vett részt, ahol rendkívül tartalmas, értékes és érdekes előadásokkal gazdagodhattak a résztvevők.

                                                                                 Berzeviczy-Fehér Jánosné

                                                Országos Viseletkészítők Szakmai Bizottságának vezetője

Hagyomány és Divat kiállítás és a megnyitó képei:  https://photos.app.goo.gl/zKYtFbdhZbbjAxPT8

Videó a  kiállítás megnyitóról:  https://www.facebook.com/HevesMegyeiNepmuveszetiEgyesulet/videos/329499387732512/