35 éves a Heves Megyei Népművészeti Egyesület

A Nemzeti Kávéház  különtermében gyülekeztek a  népművészek és a meghívott  vendégek, hogy ünnepi közgyűlés keretében emlékezzenek  a  Heves Megyei Népművészeti Egyesület 35 éves  múltjára.

 Kiss István  elnök köszöntötte a megjelent  vendégeket és a tagokat. Ünnepi beszédében összefoglalta  az egyesület történetét,  ismertette az elért  eredményeket. Kiemelte, hogy a 62 fős tagságból 20  népi iparművész van, négyen  Népművészet Mestere  kitüntetésben részesültek,  a Népművészet ifjú mestere címet hárman érték el. Ismertette  az egyesület  legsikeresebb  rendezvényeit, a  Viseletek régen és  ma konferencia sorozatot,  a szanki  és aldebrői  faragótáborokat. Beszéde végén  megemlékezett  az elhunyt mesterekről.

Habis László  Eger polgármestere  köszöntőjében  kiemelte, hogy az egri értéktár  az egyesület  alkotóit  megbecsülte azzal, hogy az Egri Értéktárban regisztrálta  tevékenységüket. Arra biztatta az egyesületet, hogy folytassák ezt a munkát, mert nem csak a jelennek, hanem a jövő generációnak is szóló  feladatról  van szó. Köszönetét fejezte ki azért  a sok-sok rendezvényért, amelyeken az egyesület tagjai   átadták a fiataloknak a szakmai tudást, a jó ízlést formálták, és átmentették az elmúlt generációk által teremtett értékeket.

Kiss Gabriella  alelnök a Népművészeti Egyesületek Szövetségének  üdvözletét és oklevelét hozta el. Beszélt az alkotó ember öröméről,  az összetartozás érzéséről, az ünnep fontosságáról.    „… Minden közösség ünnepi. Nincs is más ünnep csak a közösségé…" - idézte Hamvas Bélát .

Wingendorf János Aldebrő polgármestere  megköszönte a  faragók áldozatos munkáját,  s meghívta az egyesületet a Történelmi  Emlékpark  áprilisban esedékes  hivatalos  átadására.

Katrics Krisztina a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke köszöntője után az együttműködés folytatását jelentette  be.

A Nemzeti Művelődési Intézet  régióvezetője, Csathóné Sebők Erika kiemelte, hogy nagyon jó az NMI és az egyesület együttműködése, sok közös projektet vittek  sikerre, mint például az „Újra öltünk és örökítünk” pályázat. A további együttműködésre  biztatott mindenkit.

Nagyné Váradi Anna az egyesület  alelnöke  néhány szép történet  felidézése után  a volt elnököket kérte fel , hogy osszák meg gondolataikat , emlékeiket. Sorra mesélték a régi eseményeket, felidézték a közösségé kovácsolódás  nehéz folyamatát. dr.Kriston-Vizi József, dr. Petercsák Tivadar,   Balatoni Tibor, Gál Sándor, Gelsei Sándor,  és Berzeviczy-Fehér Jánosné beszéltek  régi, kedves  mesterekről, hangulatos estekről, kemény munkáról. Minden szóba került, ami  közösséggé tette a 35 éves egyesületet.  Megemlékeztek Varga Csaba elnökségéről is, aki most nem tudott jelen lenni, de ma is az egyik legaktívabb tagja az egyesületnek.

Kiss István ,  a Heves Megyei Népművészeti Egyesület  elnöke pohárköszöntőjében  a kézművesek, a néprajzosok, a művelődés szervezők,  és a családi háttér összefogásának  fontosságáról beszélt.

A hivatalos formát  lassan átvették a baráti beszélgetések. A háttérben régi fotókból összeállított  képek peregtek. A rácsodálkozás és a felismerés öröme fokozta a hangulatot. A tagok  az ünnepi alkalomra  megjelentett kiadványt  lapozgatva idézték fel a szép emlékeket. Zsongott  minden, a közösség megélte az együvé tartozás  ünnepét.   Az est  záró akkordja a közös  fotózás és a torta elfogyasztása  volt.  Lassan elcsendesedett minden,  hogy  az ünnep után  majd  az alkotás öröme következzen.   

 képek: https://photos.app.goo.gl/KxFHabnNBKx75P2H2

heol cikk:  https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harmincot-ev-legszebb-pillanatait-vettek-szamba-946225/

Tv Eger hír: https://youtu.be/xv6ga5KUbyI

Stúdió beszélgetés: https://youtu.be/8e_PF1PnO0M

Közgyűlés videó : https://youtu.be/STq9hn33DPY

 

 

Címke: