37. Mesterségek Ünnepe

A NESZ 1987 óta minden évben megrendezi a magyarországi kézművesek legnagyobb országos rendezvényét, a MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT a Budai Várban.
A polgárváros területén három napon keresztül kézműves-mesterek műhelyekben, munka közben mutatták be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, és bevonták a közönséget is az alkotás folyamatába. A látogatók megismerhették a különböző mesterségeket (fafaragás, gyékényszövés, kovácsmesterség, fazekasság, hangszerkészítés, kékfestés, csipkeverés, hímzés, nemezelés, szíjgyártás, kosárfonás, tojásfestés, mézeskalács készítés stb). A népművészeti hagyományok alapelemeit ki is lehet próbálni.
A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, “Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutattak be a mesterek, amik a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás és konyha textilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.
A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálták a portékáikat eladásra.
A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei léptek fel.
Idén is a Mesterségek Ünnepén került bemutatásra a „folkTREND!” divatbemutató. A program évente kiírt pályázat útján teremti meg a lehetőséget a bemutatkozásra azon tervezők számára, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre.
A Budai Várban a népi mesterségek Kárpát-medencei seregszemléjén egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtettek utánozhatatlan vásári hangulatot.
Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntotték Szent István napját és az új kenyér ünnepét.
Mestereink a Tóth Árpád sétányon várták az érdeklődőket. Szakmai bemutatókat tartottak, míves portékákat kínáltak.
Torba Ildikó szűrrátét készítő, népi iparművész
Szűrrátéttel díszített övek, táskák, nyakékek és egyéb használati tárgyak között válogathattak sátrában. A szűrrátét készítés vágási műveletébe lehetett itt bepillantani. Keze nyomán szűrvirágok nyíltak. Újdonságként pedig kalotaszegi bujkák és mellények is bővítették a kínálatot, melyek méretre szabva-varrva készülnek.
Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, a Népművészet Mestere
Heves és Nógrád vármegyei palóc női viseletek, palóc férfiingek, női ingvállak és kékfestő szoknyák várták az érdeklődőket a Mesterségek Ünnepén. Sátrában megismerkedhettek a subrika készítés rejtelmeivel, a palóc világ csodáival egy helyen!
Kaszab Katalin szövő
Sátrában vászon szövés bemutatót, fekete felvetésben szálbehúzással való mintázást láthattok. A szövőszék csodáit, sálakat, vállkendőket, táskákat foghattak kézbe, és válogathattak közülük.
Fiala Magdolna szövő
Sátrában vászon szövés bemutatót, fekete felvetésben szálbehúzással való mintázást láthattak. A szövőszék csodáit, sálakat, vállkendőket foghattak kézbe, és válogathattak közülük.
Varga Csaba szaru, csont és fafaragó
A Király Zsiga díjas mester szaru kürtöt fog domború faragással díszíteni. A látogatók előtt bontakozott ki egy vadásztörténet szaruba faragva. A mester több zsűrizett alkotását is megcsodálhatták a Mesterségek Ünnepén.
Donkóné Birkás Tünde viseletkészítő népi iparművész.
Szakmai tudása, tapasztalata tájékoztatást nyújtott a viseletek, valamint a bujka iránt érdeklődőknek.
Mestereink tudásuk legjavát adva, méltón képviselték egyesületünket. Köszönjük odaadó munkájukat, kitartásukat. Külön köszönet illeti Kovács Zsoltot, aki a sátrak felépítésében segédkezett.
Sátrainknál megvásárolható volt az Egyesületünk 40 évét bemutató könyvünk is a Számadás.

HMNE a Mesterségek Ünnepén-fotók: https://photos.app.goo.gl/J6jAEHpPkE6aVd166
Mesterek – Műhelyek - Hangulatok fotók: https://photos.app.goo.gl/RZfNmivrmzvsZRk79
a fotókat Kiss István készítette.