Kitesszük a szűrét -2023

A „Kitesszük a szűrét…” című országos pályázat-kiállítás és szakmai nap programot immár 10. alkalommal rendezte meg a Bihari Népművészeti Egyesület Berettyóújfaluban 2023. június 23-án.
A kétévente hirdetett megmérettetés a legkiemelkedőbb szűr-, szűrrátét-, guba-, nemezkészítő és szűcshímző alkotókat vonzza országhatáron belül és kívül egyaránt.
A pályázat célja a szűrdíszítmények és szűcshímzések megújulása a viseleteken és viselet-kiegészítőkön. Hagyományos és modern tárgyakat, gyapjú- és nemezviseleteket, valamint használati tárgyakat láthatunk 2023. augusztus 5-ig a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.
A teltházas díjátadót színvonalas kulturális műsor előzte meg, néptánccal, ünnepi beszédekkel. A rendezvényt megnyitotta és a kiállítást bemutatta Beszprémy Katalin, a pályaműveket pedig Dr. V. Szathmáry Ibolya értékelte. Hagyományos és modern kategóriában hirdettek egyéni és csoportos győzteseket.
Délután szakmai tanácskozás zajlott, ahol több előadás hangzott el a szűrkészítés technikáiról, stílusairól, a karcagi szűcshímzésről, a nemez motívumok szimbolikájáról, a gubás mesterségről. Végül szekciónként műhelymunka keretében lehetett kipróbálni a szűrrátét készítést, a gubaszemkészítést, valamint a szűrhímzést is.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Torba Ildikó népi iparművészképviselte alkotásaival. Kalotaszegi bujkáival I. helyezést ért el a hagyományos kategóriában.