Látóúton Homoród mentén

Tavaly nyáron a homoródalmási Kuckó Kézműves Egyesületet látta vendégül a diósgyőri Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. A "Kuckósok" színvonalas festett kazettás táblákból álló kiállítással lepték meg a borsod megyeieket. Székelyföld és ÉK- Magyarország helyi értékeit Gelsei Sándor bútorfestőnépi iparművész, Egyesületünk tagja méltatta. Bence Ilona a kuckósok vezetője , a vendéglátókkal együtt őt is meghívta egy viszontlátogatásra, melyről az alábbiakban számol be:

" A négynapos programot saját autóinkkal bonyolítottuk június elején, melybe belefért közös alkotómunka a Bencze család birtokán lévő hatalmas csűrben, városnézés Székelyudvarhelyen, Segesváron, Oklándon Tőkés Lóránt tiszteletes barátunknál, ahol Mihály Ferenc restaurátor tartott érdekfeszítő előadást, túráztunk a Vargyas patak völgyében és együtt énekelhettünk Sorbán Enikő népdal énekessel.
Számomra a vargyasi Sütő családnál tett látogatás volt a legérdekesebb. A /Kós Károly könyv szerint/ mintegy fél évezrede bútorfestéssel foglalkozó család hagyományait napjainkban Sütő István családja és Sütő Levente folytatja, emlékmúzeumuk egyedülállónak nevezhető.Bútorfestő pályafutásom elején, 1982-ben jártam a Sütő családnál, találkozhattam a 90 éves dédnagyapával és fiával / mindkettő Béla/ .Kocsi Márta, Csomor Lajos és jómagam sok "zsűriszámot" köszönhetünk példájuknak.
Akik még közülünk nem ismerték a Homoród mentét azoknak különösen felemelő érzés volt nemzettársainkkal átélni ezt az időt, köszönet érte mindenkinek "