Nyitott műhely-Bogácson

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület 2022. december 08. csütörtökön rendezte meg Nyitott Műhely programját. A városi támogatásával.
A jelentkezők közösen, bérelt kisbusszal érkeztek meg Bogácsra.
Az első állomás :Mucsonyi Zsolt Kosárfonó Műhelye és Vigh Ilona Bútorfestő Műhelye
Mucsonyi Zsolt, kosárfonó, népi játszóház-vezető, szakoktató a műhely és kosárkiállítás bemutatása mellett kosárfonó bemutatót tartott, Majd a mester előadást tartott a bogácsi kosárfonás hagyományáról és a „hátyi” készítésről. A műhelyben különböző kosár formákat is meg lehetett tekinteni.
Vigh Ilona, bútorfestő a férjével közös műhelyben alkot. A festett tárgyakról tárlatvezetést tartott, a tárgyak motívumaival és a festett templomi kazettákról, a templomok történetéről tartott előadást. Mesélt az utolsó Magyarókerekei festett mennyezet elkészítéséről és avatásáról is. A család saját készítésű finomságokkal kínálta a vendégeket.
Ezt követően a Babamúzeumot látogattuk meg. Kovács Sándorné, Manci néni munkáját dicséri a falu egyik gyöngyszeme, a Babamúzeum. Az alkotó közel 90 éves tapasztalata alapján a falu hagyományainak hiteles adatközlője, kit a Magyar kultúra lovagjának avattak. A falu hagyományait felelevenítő kiállításon a falusi élet ünnepei és hétköznapjai jelennek meg különböző jelenetekben. Manci néni személyes tárlatvezetése az egyes jelenetekhez fűződő történetek örök emlékek maradnak.
A babák megtekintése után Vigh Ilona egy bogácsi népdalcsokorral zárta a látogatást.
Harmadik állomás a Bogácsi Szent Márton Római Katolikus Templom látogatása
Bogácshoz szorosan kötődik a vallásos élet és a kőkultúra, mely egybeforr a falu felé magasodó Szent Márton Templomban. A templom történetével Lipcsák János plébános ismertetett meg bennünket.
A templomot övező temetőkertben a helyi kőfaragók jeles munkáival ismerkedtünk meg. A kőkultúra meghatározó a falu életében. A templom és házak, kerítések, keresztek, hidak építése mellett több pincesor is hirdeti a bogácsi kőkultúra becses hírét. Utunk során megtekintettük ezeket és végül ellátogattunk Bogács egyik legszebb, talán leglátványosabb, de kevésbé ismert pincesorára, a Csecslyuki pincesorra, mely több emelete, faragott kővel kirakott pincéi feledhetetlen élményt adnak a látogatóknak. Itt a háborús élet viszontagságairól, és a szőlőkultúráról tartott előadást a tulajdonos.
A pályázati támogatás révén egy kiváló szakmai programot sikerült megrendeznünk és megismertük Bogács rejtett értékeit is.
Fotók: https://photos.app.goo.gl/SdfmNZ6RyWErgS6D9