Értéktári esték- Gyöngyös

A gyöngyösi Vachott Sándor városi könyvtárban került megrendezésre az Értéktári esték sorozat következő rendezvénye. Gyöngyösi Városszépítő és Védő Egyesület szervezésében mutathatta be Lovászné Juhász Rita a családja által már 40 éve működtetett Palóc Népművészeti Kiállítást.
Palóc értékeink textilen volt a címe előadásának.
A nagyszámú érdeklődő az előadás első részében egy egészen más szemszögből ismerhette a Mátrafüreden található magángyűjteményt. Rita itt beszélt arról az adminisztratív háttérmunkáról ami nem látható a kiállítást felkereső vendégek számára. A gyűjtést Szakács Józsefé kezdte még fiatal korában, de Rita már 10 évesen bekapcsolódott a gyűjtő munkába. Nagymamájával járták a fő gyűjtőterületnek számító nógrádi és hevesi településeket. Bemutatta az 1983-ban keltezett védettségi okiratot ami megteremtette a hátteret a további lépésekhez. Így 1984-ben Magyarországon másodikként Minisztériumi Működési Engedélyt (MGY/2) kapott az addigra már nagy számban felgyűjtött palóc népi textil bemutató kiállítás, ami akkor még a családi házukban volt látogatható. Az anyag gyűlt, a hely kicsi lett és többszöri költözés után került a jelenlegi épületbe ami Gyöngyös Város tulajdona. A városvezetés ezzel is segíti a kiállítás működést. Ez az épület volt valamikor a településen a kis iskola.
A második részben beszélt a jelenlegi kiállítási anyagról ami három részre bontható. A látogatók itt megismerkedhetnek a palóc élet használati textiljeivel, viseleti darabokkal és kiegészítőkkel. Berendezésre került egy tisztaszoba részlet és a szövés, kenderfeldolgozás folyamatát bemutató rész. Mivel a kiállítási terület nem nagy ezért az indulásnál jött az ötlet, hogy a palóc népcsoport kiemelkedően szép viseleteit babákra öltöztetve kellene bemutatni, mert a szekrényekben tárolt eredeti kiállításához nem lenne elegendő terület. Ritát viseletkészítőként ismerte meg a szakma, viseletkészítő és hímzőként kapott Népi Iparművész címet. Így elkészítette kicsiben a legmutatósabb öltözeteket. Később pedig egy más munka kapcsán történelmi öltözetet kellett készítenie egy táncosztálynak és ebből jött az ötlet, hogy megvalósítsa a korai középkortól induló és a romantika koráig tartó úri viseletet bemutató sorozatát.
Zárásként a terveiről beszélt ami között egy könyv megírása is szerepel. Ez bemutatná a kiállítás történetét, nagymamája Szakács Józsefné életét és egy olyan mintakincs feldolgozást tartalmazna ami szakmai segítségül szolgálna mindenki számára a palóc díszítőművészet életben tartásához.
Végül Rita megköszönte a szervezőknek a meghívást, hogy bemutathatta a gyűjteményt.