Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál-Békéscsaba

A Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozása.
Békéscsaba ad otthont a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány elmúlt évben meghirdetett pályázatát lezáró konferenciának és kiállításnak. A hagyományoknak megfelelően idén is több mint 400 népi kézműves alkotó jelenlétében tartották meg a háromnapos szakmai tanácskozást március 4-6. között. Pál Miklósné a szervező Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke kiemelte, hogy az idei konferenciához kapcsolódó pályázatra a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várták, amelyek családi és társadalmi ünnepekhez kapcsolódnak. Továbbá az alkotók olyan lakástextileket küldhettek be, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt. A felhívásra csaknem ötszáz pályázó mintegy 1600 alkotást küldött be. A míves munkák között – a hímzések mellett – a viseletek magas aránya érdemel különös figyelmet. Ezek a munkák jól reprezentálják az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket, valamint azok modern feldolgozásait is. A kiválasztott művekből a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Békés megyei könyvtárban rendeztek be tárlatot, melyet március 4. és április 9. között tekinthetnek meg az érdeklődők.
A fesztiválon kétévente külön figyelmet kap egy-egy külföldi régió, nemzet textilkultúrája is. A nemzetközi kitekintésben kirgiz, kazah, azeri, bolgár és török, valamint dél-koreai előadásokat hallgathattak az érdeklődők arról, miként ápolják ezek a nemzetek a saját népi textilkultúrájukat.
Március 5-én szombaton a koreai kelmefestésről, a kenderszövet hagyományos felhasználásáról, valamint virtuális tervezési módszerekről tartott előadást Hee Jung Choi divattervező, a Koreai Kutatóintézet divat iparágáért tanácsadó testület tagja.
A kutató az előadása második felében a virtuális világba engedett betekintést, bemutatta, hogyan lehet a 3D programokat a divattervezés során alkalmazni, és miként lehet a tervező program segítségével a hagyományos kenderszövetből táskát előállítani. Egyúttal elárulta, az egész világon használják már ezeket a programokat, többek között építészek, lakberendezők és divattervezők.
A látogatók este ízelítőt kaphattak a koreai hagyományos viseletekből, tradicionális táncokból és énekekből, valamint az ázsiai ország gasztronómiájából is.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül Torba Ildikó szűrrátéttel díszített öltözetei díjazásban is részesültek egyéni kategóriában 3. díj, Borbásné Budai Valériával közösen készített öltözete pedig 1. díjat kapott.
Lovászné Juhász Rita vezette gyöngyössolymosi hímző szakkör munkái kiállításra kerültek.