Király Zsiga-Díjat kapott Varga Csaba fa, csont és szarufaragó

Varga Csaba a kezdetektől tagja a Heves Megyei Népművészeti Egyesületnek és 1999-2002 között elnöke is volt. Tevékenysége során mindig a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik. Szaru és csont faragásai a népművészet legszebb hagyományait követik. Tagja a Nesz Faműves Szakmai Bizottságának is. Alkotásaival, szervező tevékenységével és szakkörvezetői munkájával a népi kultúra megőrzésért dolgozik. A Nesz 2022. 08. 21-én Király Zsiga - Díjjal ismerte el tevékenységét.
Varga Csaba 1945-ben született Tiszafüreden. 1950-ben Egerbe költöztek, mert édesapját oda kötötte a munkája. Az általános iskolát Egerben, a középiskolát (Vegyipari Technikum) Debrecenben végezte el. Tizenéves korában már ügyeskedett a kis műhelyében, vagy ötvös, vagy vegyészmérnök szeretett volna lenni.
Később katonaság, műszaki főiskola, nősülés, munka következett. Dolgozott a Megyei Kórházban, a Nagyalföldi Kőolaj és Földgáztermelő vállalatnál, majd Egerben a VILATI-ban és az abból kivált EUROCIRCUITS vállalatnál.
Mikor a gyermekeit elvitte a játszótérre a homokozóba, kisebb faragásokkal töltötte az időt. Kb. 1975-ben kapcsolatba került a Megyei Művelődési Központ díszítőművész szakkörével. Lehetősége nyílott az önképzésre, előadások hallgatására, ismeretségek kötésére. Szabad idejében faragott, múzeumokba járt, könyveket gyűjtött. Stílusokkal, faragótechnikákkal ismerkedett, gyakorolt. Mikor megalakultak a népművészeti egyesületek még több lehetősége nyílott az önképzésre. Tokaj, Velem, Zalaegerszeg tanító táborok voltak. Később Szankon részese volt a a történelmi emlékút és a stációk faragásának, részt vett a Kiskun Emlékhely padjainak elkészítésében ., Aldebrőn rendszeres résztvevője a Heves Megyei Népművészeti Egyesület faragótáborának ahol a Történelmi Emlékpark, a szkíta Emlékhely és a jelzőoszlopok elkészítésében működött közre. Kisgyőrben bekacsolódott a Nemzet Betlehemének faragásába. Örömmel faragott társaival!
Székesfehérváron Népi Játszóház-vezetői, Zalaegerszegen a fafaragó szakkörvezetői tanfolyamot végezett. Jelenleg, immár a második ciklusban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Faragó szakmai Bizottságában tevékenykedik.
Több közös kiállításon vett részt. Tiszafüreden volt az első önálló kiállítása. A pásztorfaragásokat különösen szereti.
Részt vesz a Heves Megyei Népművészeti Egyesület rendezvényein, tagja a Fehérvári Kézművesek Egyesületének is. Székesfehérváron faragó szakkört vezet. Címre, rangra nem törekszik, a munkáit nem adja el, legfeljebb ajándékként hasznosítja. Mostanában nyugdíjasként egy kis dunántúli faluban él, egyedül, de nem magányosan. Rendszeresen túrázik, gyalogol. Szerény műhelyt szerelt fel, ahol szaru, csont, famunkákat készít. Rendszeresen zsűrizteti a munkáit.
A faragást az alkotás öröméért és szépségéért szereti.