Mester és Inas Hímzés és viseletkészítés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Mester és Inas program keretén belül, befejeződött a viseletkészítő képzés. Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, a Népművészet Mestere tanította a hímzés és viseletkészítés mesterfogásaira „Inasát” Dr. Pétery-Schmidtné Stafira Bettinát, aki az ELTE BTK Néprajz alapszakán folytatott tanulmányokat, jelenleg diplomaszerzés előtt áll.
A Mester és Inas program alatt elkészült 1 db. palóc, mesterkével, borsókával, hutaival díszített ingváll. A második ingvállra palóc hímzés is került, a nyakrész ugyanúgy kézzel ráncolva és kézi varrott csipkével díszített. A hímzéssel díszített ingváll ünnepi alkalomra viselhető. Ugyancsak a program alatt elkészült a fehér csipkével és piével díszített alsó szoknya, amit önállóan, felső szoknyaként is viselhető. Ezen kívül készült egy szép kékfestő szoknya is. Ezen kívül 1 db. kis hímzett terítő is elkészült, amit eredetileg mintakendőnek szántam. Teljesen ünnepibe öltöztették magukat.
A palóc viseletek egyik legszebb darabjai az ingvállak, aminek különböző díszítési lehetőségeivel különleges, egyedi, ünnepek alkalmával és a mindennapokban is viselhető ingvállakat készíthetők.
Nagy öröm, hogy olyan néprajzi ismeretekkel rendelkező tanítvány érdeklődött a viseletkészítés iránt, akit nem csak a varrás érdekelte, hanem a különböző díszítmények elkészítése is.
Bízunk benne, hogy a Berzeviczy-Fehér Jánosné műhelyében szerzett tapasztalatokat a megszerzett néprajzi ismeretekkel együtt hasznosítani fogja. Reméljük, hogy a Mester és Inas program segítségével sikerült egy embert megnyerni, aki a ránk hagyott értékeket értékként fogja kezelni és a palóc népművészetet népszerűsíteni fogja.
#csoorisandoralap