Mesterségek Ünnepe-2019

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége immár  33. alakalommal  rendezte  meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. Az évek során   a rendezvény a  kézművesek, népművészek  legnagyobb ünnepévé vált. A Heves Megyei Népművészeti Egyesület  mesterei harminckettedik  alkalommal  mutatták be tudásukat, alkotásaikat. Az elvárásoknak megfelelően  a hangsúly a szakmai bemutatókra helyeződött.

 Az egyesület  négy  látvány műhelyt működtetett.  Tóth Lóránt népi iparművész működő vízi fűrész  modellje nagy érdeklődést váltott ki, alkotója az Év Mestere címet is elnyerte. Czipó Tamás fafaragó helyszínen  készített állatfigurái elvarázsolták a közönséget. A szövő műhely új, belső kialakítása  egy  palóc ház szobáját idézte, melyben Fiala Magdolna készítette a szebbnél-szebb  kelméket. Új attrakcióként került  felépítésre a kosárfonó műhely,  mely egy palóc porta benyomását  keltette,  ahol  fonott, pacsit kerítésű udvarban  Mucsonyi Zsolt  kosárfonó mutatta be a szakma fogásait, alapanyagait.

Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, népi iparművész, a népművészet mestere  palócviseletei, ruhái  kedvéért  messze földről is  jöttek az érdeklődők. Torba Ildikó szűrrátét készít népi iparművész, hagyományokat őrző, mégis modern ruhái, kiegészítői nagy sikert arattak. Az egyik legritkább mesterséget, a lószőrékszer készítést Szontaghné Demeter Ágnes népi iparművész  mutatta be. Csodálatos nyakékek, gyűrűk, fülbevalók készültek a látogatók szeme előtt.  Kovács Zsolt üvegfestő míves  mintái, színei, műremekké  nemesítik  a használati tárgyakat.

Az augusztus 17-20. között megrendezett  Mesterségek Ünnepén a Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei,  tudásuk legjavát adva, méltón képviselték megyénket, városunkat a kézművesek legnagyobb, nemzetközi hírű seregszemléjén, a Budai Várban.

 

 fotók: https://photos.app.goo.gl/PkdDYpKxJDe1sm5u5

Mesterek, arcok:  https://photos.app.goo.gl/awRxWpsi2s5UNAZS8

videó: https://youtu.be/97rPdbqLTqQ