Hagyomány és Divat - Kiállítás a XI. Viseletkonferencián

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával rendezte meg 2021. szeptember 10-11-én Egerben a „Viseletek Régen és Ma” XI. Országos Népviseleti Konferenciát, melyhez kapcsolódott a „Hagyomány és Divat” kiállítás.

A kiállításon 33 viseletkészítő népművész, alkotó mutatkozott be, valamint a Zala megyei Népművészeti Egyesület viseletvarró tudásátadó kurzusán készült göcseji paraszt-polgári viseletek, melynek szakmai feldolgozásánál és tervezésénél Tajti Erzsébet, Bordásné Budai Valéria és Donkóné Birkás Tünde közreműködött. Marx Mária etnográfus és Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész kutatásának felhasználása alapján.
A viseletkészítők munkái 2021. szeptember 30-ig láthatóak Egerben a Bartakovics Közösségi Ház kiállítótermében.

A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek hagyományos viseletei és a ma hordható öltözetek láthatóak az egri kiállításon.

A kiállításon gyönyörködhetünk zoborvidéki, hetési, jászsági, kiskunhalasi, kéméndi, délalföldi, madocsai, zentakörnyéki, göcseji tradicionális viseletekben.

A hagyományos viseletek mellett a kiállításon olyan ma hordható öltözeteket is láthatunk, melyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

Eger és a Heves megyei Népművészeti Egyesület örömmel adott helyt a rendezvénynek, hiszen fontos, hogy a sokszínű és tájegységenként változó hagyományos viseleteinket megmutassuk.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos viseletek alapján készült ma hordható viseleteink iránt is felkeltsük az érdeklődést, ezzel is példát mutatva, hogyan lehet megőrizni egy motívumot, egy szép formát. Hogyan lehet életben tartani, ma is viselni a különböző tájegységek viseleteit.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület Elnöke nyitotta meg.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható, aki ellátogat az egri kiállításra egy különleges látványban lesz része.

A kiállításnak óriási a sikere, nagyon sokan látogatják, megcsodálják a gyönyörű hagyományos viseleteket és a ma hordható, zsinórdíszítéssel, szűrrátéttel, hímzéssel, gyönggyel, höveji csipkével díszített ruhakölteményeket.
A ma hordható öltözetekről sugárzik az elegancia, hagyomány és modernitás, régi és új találkozik a kollekciókban!

Köszönet minden Alkotónak, hogy a viseleteiket. ruhakölteményeiket bemutathatjuk Egerben!

A „Viseletek Régen és Ma” XI. Országos Viseletkonferenciáján rendkívül tartalmas, értékes és érdekes előadásokkal gazdagodhattak a résztvevők.

Berzeviczy-Fehér Jánosné
Országos Viseletkészítők Szakmai Bizottságának vezetője

képek: https://photos.app.goo.gl/3svDwgVTgsTzVQSL8

a képeket készítette: Kiss István