Lovászné Juhász Rita Gyöngyössolymos Díszpolgára lett

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi kitüntetések adományozásának rendjéről szóló 9/2015.(IV.30.) KT. számú rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében
Díszpolgári címet adományozott
Lovászné Juhász Rita
népi iparművész részére
Az előterjesztést Lukács László képviselő javaslatára fogadta el a Képviselő Testület
„Nem csak a „hamut" kell megőrizni, a lángot is tudni kell továbbadni”.
A fenti bölcsesség Lovászné Juhász Rita alapértéke. Mátrafüreden él, de számos szállal kötődik Gyöngyössolymoshoz. Férje is idevaló, valamint immár hat éve nagy odaadással és szaktudással vezeti a Gyöngyössolymosi Hímzőszakkört. Az elmúlt évek során több helyi vonatkozású munkával is hozzájárult a falu hagyományainak megőrzéséhez. Az 1990-es évek elején a szüreti felvonulásokhoz magyaros ruhákat készített az óvoda számára. A helyi asszonykórusnak több garnitúra viseletet és fellépőruhát, a SOLY-BOR kft-nek a borbemutatóihoz ruhát tervezett. Szakkörvezetői munkája a falu életében értékteremtő jelentőséggel bír, hiszen a helyi hagyományőrzéshez nagymértékben hozzájárul a szakkör tevékenysége. Munkájuk által ismerté teszik a hely értékeit, hagyományait, regionális és országos szinten, illetve maradandó tárgyi értéket hoznak létre az asszonyokkal. Pályázataik által biztosított a színvonalas, folyamatos munka, mely a helyi közösségszervezés szempontjából is jelentős.
Lovászné Juhász Rita gyerekkora óta foglalkozik hímzéssel, kézimunkázással szövéssel.
1980-as évektől mind máig aktívan részt vesz a Heves Megyei Népművészeti Egyesület munkájában, alkotótáborokat, kézműves foglalkozásokat szervez és vezet. Rendszeresen tart Heves megye településein kézműves bemutatókat. Gyöngyösön és környékén kiállítások, konferenciák, hagyományőrző rendezvények szervezésében, lebonyolításában aktívan részt vesz.
Örömmel adja át a fiataloknak, azt a tudást, szeretetet, amit, megtanult és örökül kapott Nagymamájától.
A teljesség igénye nélkül néhány elismerés:
1985 Országos Népművészeti Kiállítás pályázat II. díj, 1985 Kis Jankó Bori pályázat Oklevél, 1994 Országos Textil Pályázat I. díj, 1994 Országos Népművészeti Kiállítás pályázat II. díj, 1996 ONK II. díj.
1998-ban megkapta a „Népművészet Ifjú Mestere” című Miniszteri kitüntetést. Ezt követte számos országos elismerés 1999 és 2008-között.
2009-ben Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díj Miniszteri kitüntetést vehetett át ismét.
Művészete ekkor már országhatáron kívül is ismertté vált, 2009-ben a Nemzetközi Babakészítési Versenyen Korhű történelmi kategóriában I. helyezést ért el. Többszörösen birtokolhatta a Kiss Jankó Bori pályázat I. díját és Gránátalma díjat is kapott.
Közvetlen környezete többször ismerte el alkotómunkáját. 2012 -ben „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetést, majd 2019-ben „PRO CIVITATE” „Gyöngyös Város Díszpolgára” címet kapott. 2013-ban Andragógiai diplomát szerzett az Egri Eszterházy Károly Főiskolán.
Ebben az évben „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetésben részesült.