Új RÍMEK – Új és RégI MestErségeK

A Dobó István Vármúzeum egy 12 alkalomból álló tehetséggondozó szakkört valósít meg 2021-2022 folyamán. Ennek célja, hogy hazai és határon túli tehetséges tanulók számára lehetőséget biztosítson régi, hagyományos mesterségek megismerésére, kipróbálására. A gyerekek a muzeológusok segítségével betekintést nyerhetnek a raktárakba, a Dobó István Vármúzeum online adatbázisába is. Az alkotómunkához kapcsolódó inspirációt, motívumkincseket a múzeumi műtárgyak biztosítják.
A műhelymunkák során egy-egy olyan mesterséggel találkoznak a diákok, amelyhez műtárgy is kapcsolódik a gyűjteményből. Minden egyes alkalommal más-más mesterség történetét ismerhetik meg egy előadás formájában. Délután pedig az alkotásé a főszerep. Népi iparművészek, képzőművészek irányításával, útmutatásával készíthetik el saját „mesterremeküket”, így keresve RÍMEKET a hagyományainkra. A pályázat az alkotásokból készített kiállítással zárul a Vármúzeumban 2022 júniusában.

2022.01.22-én Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iparművész irányításával készültek díszpárnák szűrrátét díszítéssel a tehetséges fiatalok kezei által a Dobó István Vármúzeumban.
Fotó: Berán Dániel
A Dobó István Vármúzeum filmje: https://youtu.be/-tY2zr7PJyw