„Kitesszük a szűrét…”2021

A 2021 évi „Kitesszük a szűrét…” országos pályázatra Berettyóújfaluban egyesületünkből Torba Ildikó jelentkezett. A kétévente meghirdetett megmérettetés a cifraszűr készítésről, a szűrdíszítmények és szűcshímzések, a gyapjú- és nemezviseletek, a szűr és szűcsmotívumokkal díszített használati tárgyak megújulásáról szól hagyományos és modern formában egyaránt.
Az idei felhívásra minden eddiginél több nevezés érkezett. A pályamunkák bírálata nyomán egyesületünk szűrrátét készítő tagja a modern egyéni kategória alkotói díját nyerte el.
Ruháiban, táskáiban, öltözeti darabjaiban megjelennek a régi értékek, a hagyományos cifraszűr motívumok, de modern formába öntve. A mai kor öltözködéséhez igazítva.
Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész a hagyományosan férfi viseleti darab mintakincsét használva női ruhákat, táskákat készít hagyományos technikával.
A cifraszűr különleges helyet tölt be a férfiak viseletében. Akik magukra öltik közösséget alkotnak, a nemzethez tartozást jelképezi. Ez jellemző a XXI. században is a szűrre és viselőire. Megkülönböztet másoktól és összekapcsol a hozzájuk hasonlókkal. Ma már emblematikus darabja a magyar népviseletnek, és messze túlmutat azon, hogy csak egy viseleti darab legyen Ezt a szerepet a cifraszűr napjaink kultúrájában is képes betölteni.
A szűrrátéttel díszített modern női ruhák is szép kifejezői az identitás megjelenítésének.