100 Betlehem a Vatikánban

1976-tól minden évben megrendezik a 100 Jászol kiállítást Rómában. A járvány miatt már a második évben a Szent Péter tér oszlop csarnokában építették meg a tárlatot. Itáliai régiókból és számos országból érkeznek a szebbnél szebb betlehemek. Magyarországról 12 kézműves remeke indult útnak, melyet az AMKA pályázatán válogattak ki, hogy hazánkat képviselje az örök Városban.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesületből Nádasdi Zoltánné csuhé Betleheme és Kiss István Angyali üdvözlet című domborműve került beválogatásra a legjobb alkotások közé, hogy hírét vigyék a magyar kézművességnek. Nádasdi Zoltánné szalma és csuhéfonó betleheme az AMKA 2020-as pályázatán már különdíjat nyert, most az útja Rómába vezetett. Kiss István fafaragó népi iparművész „Angyali üdvözlet” című domborművét erre az alkalomra készítette, és pályázata alapján meghívást nyert a kiállításra.
Kiss István alkotásai már több ízben is szerepeltek Rómában. 2011-ben a járomkeretbe foglalt betleheme a Pantheonban volt kiállítva, 2019-ben a teknő betlehem szerepelt a 100 Jászol kiállításon, most pedig 2021-ben az Angyali üdvözlet , melynek alcíme „A Magyar Szent Család”.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei alkotásukkal a kézművesség , a népművészet hagyományait bemutatva szereztek hírnevet szűkebb hazánknak, megyénknek és városunknak is.
Az M1 tudósítása:https://youtu.be/N7bFP99pxGk