8. Aldebrői Fafaragó Tábor

A VIII. Aldebrői Fafaragó Tábor 6 darab pad elkészítését tervezte a község tereire, nevezetes helyeire, hogy azokat szépítsék , és a szemlélődni, pihenni akaró látogatókat elmélkedési hellyel várják.
1. A szőlő csősz padja
A pad egyik oldalán áll a csősz, másik oldalán egy szőlőtőke adja az ülőlap támasztékát. Elhelyezése a Szent Donát szobor mellett, a szőlőben lesz.
2. Templomjárók padja
A pad fő alakja egy templomba induló asszony, kezében imakönyv és olvasó. Ruházata a betelepült németek viseletét idézi. A másik oldalon egy kereszt alakú fejfa adja a pad ülő lapjának és háttámlájának támasztékát. Elhelyezése a templom előtt , Szent Vendel szobra mellett.
3. A Történelmi Emlékpark padjai
A történelmi emlékparkba két egyszerű pad kerül elhelyezésre, hogy a szemlélődő, pihenni vágyó, elmélkedők kényelmét szolgálja. Az egyik pad a nagy hársfa alatt, a másik vele szemben az 56-os emlékmű mellett kerül elhelyezésre, a tervek szerint. A padoknak csak a háttámlájára kerül faragás, az egyiken egy szőlő koszorúval keretezett magyar címer, a másikra pedig Aldebrő címere kerül.
4. A temető padjai
A temető ravatalozója mellett két pad kerül elhelyezésre, hogy a gyászszertartások alatt pihenő helyet nyújtson a megjelenteknek. A padok azonos szerkezetűek a Történelmi Emlékpark padjaival, csak háttámlájukban térnek el. Az egyiken Jézus, a másikon Mária monogramja lesz faragva.
2023. június 05-én kezdte meg a munkát a 8. Aldebrői Fafaragó tábor.
Már kora reggel érkeztek a mesterek, hogy kezdetét vegye a padok faragása.
A terveket Kiss István fafaragó, népi iparművész készítette el. Az alapanyagok már korábban megérkeztek. A feladatok kiosztása után a munkák a sablonok elkészítésével kezdődtek. A szerszámok és alapanyagok előkészítése után nagy lendülettel indult a csapat, hogy a hét végére elkészüljön a hat darab gyönyörű pad.
Szabó József és Füleki János felmérték és megtervezték a Szent Flórián pavilon megerősítését. Az elkészült merevítők stabilizálták a pavilont.
Zöldi Sándor és Trajmár Gyula a háttáblák és ülőlapok szabását és csiszolását végezte.
A padok „karfáit” Molnár János, Varga Csaba, Szabó József, Mucsonyi Zsolt és Koncsos Ferenc szabta méretre, formázta ki.
A háttámlák díszeit, a címereket és feliratokat Nagy Judit és Farkas József faragták meg.
A padok szobor elemeit, a „Csőszt” Simon Attila , a „Templomjáró asszonyt” Kiss István alkották meg.
A csősz padjának szőlőtőkéjét Varga Csaba és Szabó József faragták meg. A Templomjáró pad keresztjét Molnár János készítette el. A padok összeszerelésében mindenki részt vett.
A helyi mesterek, Herczeg Tamás az alapanyagok előkészítésben, Macz Péter a vasalatok elkészítésében működött közre.
A padok a Történelmi Emlékparkban kerültek átadásra az Úrnapi körmenetet követően, a lakosság nagy örömére. Végső helyükre a későbbiekben kerülnek.
Videók:
1. nap https://youtu.be/elVwTndR75A
2. nap https://youtu.be/c6msayNnAW4
3. nap https://youtu.be/WHspp22mdP4
4. nap https://youtu.be/EMX1Kym_7ko
5-6 nap https://youtu.be/3al1ejoriFo
Fotók az avatásról: https://photos.app.goo.gl/F5giiqVZSirqLTLb7
Fotók munka közben: https://photos.app.goo.gl/kYbixGXRwR1jBmeH6