9. Gébárti Országos Fafaragó Tábor

2023- szeptember 4-i kezdettel rendezték meg a 9. Gébárti Országos Fafaragó Tábort, Zalaegerszegen.
A munkában huszonegyen vettek részt, Nagy Béla, a Népművészet Mestere volt a tábor vezetője. A résztvevők között 4 fiatal is volt a Nádudvari Művészeti szakközépiskola növendékei közül, ami reményt ad hogy lesz utánpótlás.
Egyesületünket Varga Csaba fafaragó képviselte.
Az alkotók 3 míves támlás padot készítettek vörös tölgyből, a viseletkészítők műhelyének teraszára. Meghosszabbították a kerítést a Kárpát -medencei fa sírjelek emlékparkja körül, akácfa széldeszkából, faragott fejű oszlopokhoz szerelve. Felirati táblák is készültek az emlékkert kapui fölé.
Jó hangulatú beszélgetésekkel, a faragó kultúra jövőjének latolgatásával, tárgyértékelésekkel, szakmai véleménycserével, vendégjárással volt gazdag minden nap. Ellátogattak a Göcseji Falumúzeumba, ahol a házoromzatok hagyományos kialakítását tanulmányozták. Meglátogatták a Hegyhátszentpéteri tájházat, a népi építészet, életmód és eszközhasználat tanulmányozása céljából és Varga Csaba tapasztalatai alapján összevetették a norvég népi faépítészettel.
A tábor munkájáról a ZAOL ( a Zala Vármegyei Hírportál) is beszámolt. A fotók onnan származnak.: https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/09/huszan-alkotnak-az-idei-orszag...