A 90 éves Alagyi Jánosné köszöntése

                        Alagyi Jánosnét 90. Születésnapján köszöntjük!

Alagyi Jánosné Egerben született 1926. július 1-én.

Egerben végezte el a tanítóképzőt 1945-ben, majd a tanárit az egri főiskolán, történelem-ének szakon.

Mindig szerette a szépet és érdeklődött a múlt történései iránt, az  Angolkisasszonyok ezt nagyon fontosnak tartották. Kiskörére került tanítónőnek, ahol a tanítás mellett nagy lelkesedéssel kézimunkázni, énekelni és táncolni tanította a gyerekeket. A háború utáni nehéz helyzetben varrótanfolyamot is tartott. 1958-tól visszakerült Egerbe és itt folytatta a tanítást. A tanítás mellett elvégezte a 3 éves díszítőművészeti tanfolyamot és a Tompa Béláné által vezetett 2 éves szövő tanfolyamot is.

1974-ben egy egész éven át tartó kiállítása volt az egri lajosvárosi Általános Iskolában a saját és a növendékei munkáiból, ahol térképpel, képekkel, könyvekkel együtt szerepeltek az egyes tájegységek népművészeti tárgyai. Nagy lelkesedéssel érdeklődtek a lányok, de még a fiúk is szívesen tanultak szőni.  1975-ben a III. Észak-Magyarországi Kalárison szövéseit és a kisiskolásai munkáit is elismeréssel jutalmazták, díjazták.  

Alagyi Jánosné elkezdte a különböző tájegységek viseletébe beöltöztetni a babákat, járta a falvakat azzal a céllal, hogy az ottani népviseletet tanulmányozza.  A család minden tagja bármerre járt a világban minden honnan a helyi viseletekbe öltöztetett népviseleti babákkal lepték meg. A Magyarországi és az Európai Országok viseletein kívül tulajdonában van mexikói, kínai, egyiptomi, tunéziai, tajlandi, Japán, koreai  stb. népviseleti babák, melyek hűen őrzik a helyi viseleteket, amelyek alapján elkészítette az adott ország népviseletbe öltöztetett babáit. A mai napig annak örül a legjobban, ha egy poros, kopottas, mások számára már értéktelen népviseleti babához jut, hogy aztán Ő, az alapján elkészítse, mindannyiunk örömére a hiteles viseletbe öltöztet babáit, ügyelve minden apró részletre. Maga varrja, szövi hozzá az anyagot és hímezi is, ha kell.

 A népviseleti babái hűen őrzik egy-egy település viseletét.

Alagyi Jánosné elkészítette a közel múltban az egri Angolkisasszonyok ruhatárát, melyet 2013-ban megrendezett „Érték és szépség” kiállításon láthatott a nagyközönség. Az általa elkészített miniatűr kollekciók hűen őrzik és tükrözik az egri Angolkisasszonyok ruhatárának viseleteit.

Alagyi Jánosné által elkészített egri Angolkiasszonyok ruhatárának  viseletbe öltöztetett babái  bekerültek az egri Települési Értéktár Nemzeti Értékei közé, mint helyi érték.

Mára 450 db. viseletbe öltöztetett babát készített el, a saját gyűjtése alapján a maga gyönyörűségére.

Nagy örömmel és lelkesedéssel mutogatta végig az Ő babáit, mint saját gyermekeit és örvendezett mindegyiknek. Nap, mint nap megnézi, kézbe veszi, megigazítja a ruhájukat, hogy csinosan álljon, megsimogatja őket és rájuk mosolyog nagy szeretettel.

Boldogan él és jó egészségben az Ő szerető családja körében.

Alagyi Jánosné 90 éves lett!

Kívánunk neki további jó egészséget és ilyen jó kedvet, amilyenben találtuk.

Isten éltessen Klárika néni és köszönjük az élményt!

 Fehér Jánosné és Kiss István a Heves megyei Népművészeti Egyesület Tagjai nevében is.

Címke: