Bútorfestő kiállítás Békéscsabán

2022.06.04-én Békéscsabán, Ecsettől a mennyezetig címmel festett templomi kazettákból kiállítás nyílt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület épületében, a Téglában, melyen Vigh Ilona tagtársunk munkái is láthatók.
A kiállításon Ament Éva tanítványai mutatkoznak be, ahol az alkotók munkái széles körben bemutatják a Nagy-Magyarország festett templomi kazettáinak különleges motívumvilágát. Éva első békéscsabai bútorfestő csoportja 2018-ban indult, mely azóta kiegészült és a képzések, közös projektek során összetartó alkotó közösséggé kovácsolódott.
2019. nyarán a Népművészeti Tábor keretein belül a lőkösházi Fatimai Szent Szűz katolikus templom karzatára készítettek templom kazetta másolatokat a szentsimoni katolikus templom mennyezeti kazettáiról. 2020-ban Békés megyei szlovák bútorokat festettek, mely az Országos Népművészeti Kiállításon arany minősítést kapott. A 2022-es tervük, hogy a magyarókereki templom részére megfestik a mennyezeti kazettákat az Umlingok nyomán.
Vigh Ilona 2019 óta Ament Éva bútorfestő tanítványa. A kiállításon szereplő 3 munkája templomi kazetta másolat, melyek Sólyról, Kiétéről és Vizesrétről származnak és mind más motívumokkal és technikával készültek.
A kiállítás 2022.07.25-ig megtekinthető Békéscsabán, majd vándorkiállításként terv szerint a következő állomása Bogács lesz.