Divat a Hagyomány - PALÓC VISELET- ÉS BABAKIÁLLÍTÁS

A Palóc Viseletek Háza rendkívüli kiállításnak adott otthont 2023. július 22.-én Fedémesen.
Palócföld két ismert alkotója, közös kiállítás keretében mutatkoztak be.
Mind két alkotó számára fontos a szülőföldhöz való ragaszkodás és fontosnak tartják, hogy az emberek megismerjék palócföldet, a táj szépségét és az ott élő emberek szeretetét.

"Divat a Hagyomány” Palóc viselet- és Palóc Népviseleti Babakiállítás címmel Bocsi Éva népviseleti babakészítő a Népművészet Mestere: babáin nógrádi palóc viseleteket jelenít meg, a régi világ hangulatát, az élet különböző eseményeit, valamint jeles és ünnepnapok jeleneteinek kicsinyített mása látható a kiállításon.
A babáin keresztül bemutatja, mit viseltek Kazár, Vizslás térségében az elmúlt két évszázadban, valamint a megnyitón a tárlatvezetése során mesélt a palóc hagyományokról, a kiállított alkotásokról, azok készítéséről és a különböző jelenetek ábrázolásáról.
Bocsi Éva Vizsláson született, a szülőfaluja díszpolgára!
A csizmától a feje búbjáig maga készít mindent a babákon, melyeknek története a palócnépviselet elhagyása, a kivetkőzés éveihez kötődik. Bocsi Éva babái hasonlítanak azokra az emberekre, akikről megformázza a babáit. Népviseleti babáinak lelke van, így kicsit olyanok mintha élnének!
240. alkalom a fedémesi kiállítás, ahol palóc babáinak egy része látható.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a Népművészet Mestere, az Országos Viselet- és Népi Babakészítők Szakmai Bizottságának Vezetője a Heves megyei palócviseletek készítése mellett nógrádi, Hollókői viseleteket is készít, melyek Hollókő védjegyes termékei, valamint 2020-ban Hungarikum díjban részesültek és ez évben a Műcsarnokban megrendezett LélekFormák nagyszabású kiállításán is láthatóak voltak.
Palócviseletek készítésével 1983-tól foglalkozik.
1984-ben létrehozta a PALÓCVISELET márkanevet.
2022-ben nyílt „Divat a Hagyomány” Hazafelé címmel rendezett kiállítása iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Mind a kiállítás megnyitón, mind utána is sokan látogatták az ország különböző helyeiről és határon túlról is.
Ez adott bátorítást, hogy folytatásként elismert népművészek is bemutatkozzanak az erre a célra kialakított Palóc Viseletek Házában.
A kiállítás megnyitóján megtelt a szülői ház. Az ország különböző városaiból érkeztek vendégek a kiállítás iránt óriási az érdeklődés és folyamatosan látogatják.
A helyi Asszonykórus különleges dalcsokorral köszöntötte a vendégeket!
Fehér Zsombor is megszólaltatta furulyáját, mely szinte a lélekig hatott, jól hangzott a hegyek között.
Kiállítást Beszprémy Katalin a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület Elnöke nyitotta meg.
Köszöntőt mondott: Válóci István Fedémes polgármestere, aki bemutatta a községet.
Köszöntőt mondott még: Molnár Katalin a Magyar Művészeti Akadémia Miskolci Regionális Munkacsoport Titkára.
A kiállítás augusztus 10-ig látogatható, igény szerint tárlatvezetéssel.
Megnyitó képei: https://photos.app.goo.gl/vdfEsB5ujdoNEeHE8
A kiállítás képei: https://photos.app.goo.gl/ZexJj8eMi1nmgXqq6