Divatbemutató az Országos Népművészeti Kiállításon

A XVII. Országos Népművészeti Kiállításhoz kapcsolódóan 2021. június 26-án Divatbemutatót tartottak a Hagyományok Háza előtti színpadon. A kifutón látható darabok tervezői, készítői Gránátalma díjas, Arany-, Ezüst- és Bronz oklevéllel, illetve FolkTrend díjjal jutalmazott alkotók. A rendezvény kapcsán megcsodálhattuk azt, hogyan válhatnak a Budai Vigadóban kiállított tárgyak: ruhák és kiegészítőik a mindennapi és ünnepnapi öltözetünk részévé.
Az elmúlt öt év legkiemelkedőbb, leginnovatívabb alkotásait felvonultató tárlatra idén kimagaslóan sok viselet és viseletkiegészítő pályázati anyag érkezett, mind a hagyományos, mind pedig a modern kategóriában. Ennek egyik oka, hogy divat lett az ETNO.
A divatbemutatóra azon kiváló alkotók munkáit válogatták, akik a legújszerűbb munkákkal szerepelnek a tárlaton. A kiállításon és a 26-i színpadi bemutatón is sokféle, sokszínű alkotást láthattunk: hétköznapit és ünneplőt, nemezelt, szövött, hímzett és szűrrátétes munkákat egyaránt. A bőrműves, nemezelt és gyöngyből készült, viseletkiegészítőként bemutatott darabok mind magas szintű mesterségbeli tudásról tanúskodnak, emellett illenek a mai divatos ruhákhoz is.
A divatbemutató üzenete, hogy öltözékünkkel is összeköthető a múlt, a jelen és a jövő. A bemutatott ruhák és kiegészítők a hagyományos kultúra forrásából táplálkoznak, ugyanakkor a mai kívánalmaknak megfelelően nőiesek és elegánsak, ráadásul természetes anyagokból készülnek.
Egyesületünket Torba Ildikó szűrrátéttel díszített öltözetei képviselték a rendezvényen.
(fotók a Hagyományok Háza web-oldaláról)