FolkTrend-2021

2021. augusztus 20-án ötödik alkalommal rendezte meg az Agrárminisztérium a „FolkTrend - A hagyomány a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatót. Mindezt a hagyományokon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseletek népszerűsítése érdekében. Kiemelten fontos szempontként szerepelt a kiírásban, hogy a Kárpát-medence hagyományos viseletkultúráját, valamint népi kézműves értékeit használják fel és örökítsék át a mai öltözködéskultúrába a nyertes pályázók. A Mesterségek Ünnepe programsorozatába illeszkedő bemutatót élő zenei kíséret, valamint a ruhák és öltözetkiegészítők még szebb bemutatását szolgáló táncos koreográfia tette még élvezetesebbé.
Egyesületi tagunk Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész évek óta szerepel munkáival e rangos eseményen. Öltözetei a rátétes cifraszűrök szépségét oly módon elevenítik fel, hogy a hagyományos mintakincset, szerkesztési elvet, a szűrrátét készítés technológiáját megtartva, de már a mai kornak megfelelő, minőségi ruhaanyagok, divatos színek és modern szabásvonalak alkalmazásával születnek.
A 8 darabból álló idei kollekciójának alapszínei a fehér, a szürke és a fekete, valamint a rátét színeként megjelenő piros. Láthattunk tőle a kifutón fiatalos overált izgalmas övtáskával és fülbevalóval. Szoknya – blúzos üzleti viseletet legombolható ingelővel. Egyszínű, letisztult ruhákat különféle szűrrátétes díszekkel, úgymint öv, gallér és táska. Készült hosszú alkalmi ruha és többféleképpen viselhető dekoratív lepelszoknya. Különleges darabja a kollekciónak a férfiviselet, mely a cifraszűrök hátsó nagy gallérját és a mellkast borító elejt jeleníti meg.