Gyöngyöspatai Projekt

A palóc hagyományok őrzése Heves megye északnyugati részén fekvő településein jellemző elsősorban. Parád,Mátraderecske és Gyöngyöspata települése több éve hagyományőrző programokkal (palócnapok,Párnafesztivál, Péter-Pál napok) igyekszik ezt a hatalmas örökséget (viselet,hagyományos gasztronómia, hagyományok,motívumkincs) bemutatni a rendezvényekre látogatóknak.

   A projekt előkészítésének időszakában kerül megrendezésre Gyöngyöspatán a 12. Palóc Péter-Pál nap, ahol  egy rendhagyó viselet-divatbemutató valósul meg, amely inspirációként szolgálhat a projekt résztvevőinek.

   A Nemzeti Művelődési Intézet Heves megyei irodája által indított projekt célja a Gyöngyöspata és a környéke hagyományos palóc hímzések mintakincsén alapuló kulturális gazdagságfejlesztés, amelynek során a palóc örökséget innovatívan és kreatívan „ gondolják tovább” a projektben résztvevők. Cél, hogy a település lakossága képes legyen megtalálni a megújulás lehetőségeket, amelyek a motívumkincs mindennapi használatát teszik lehetővé.

A projekt célcsoportja: Iskolások, felnőtt és nyugdíjas közösségek, képzőművészek.

   Minden alkalommal szakmai előadások mellett gyakorlat központú kézműves tevékenységek is megvalósulnak, amelyen többféle kézműves technikával kerülnek feldolgozásra a palóc motívumok. A palóc hagyományokat ezen a településen még  elevenen őrzik, a viseletüket hordják a rendezvényeken.

   Az újonnan alakult „Keresztszemes Hímző kör” aktív gyűjtőmunkájának köszönhetően előkerültek a „ládafiából” szekrényekből a régóta őrzött kendervászon alapú lakástextilek       ( törölközők, abroszok,terítők) melyek igen gazdag keresztöltéses mintakincse van. Mi magunk sem gondoltuk a program indításánál, hogy ilyen szép, gazdag mintaanyaggal találkozunk. Elkezdődött a minták lerajzolása, tervezése, hímzése. Cél, hogy ezeket  a régi mintákat átörökítve , új-modern használati darabok szülessenek melyeket a fiatal generáció is örömmel hord  és használ.

Egyszerű kis darabok készítésével indultunk ( szemüveg tok, zsebkendő tartó, stb. ) de nagyobb tarisznyák és táskák, ill. a későbbiekben blúzok is készülnek a csoport  tagjainak. A programot  2019 december 5.-én zárjuk, de a munka folytatódik tovább a közösség régi és új tagjaival.

 Projektvezető: Dr. Kelemen Éva

Szakmai vezető:  Lovászné Juhász Rita   népi iparművész