Kézműves Remek - 2019

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében 2019. szeptember 27-én adták át a „Magyar Kézműves Remek” díjakat. A 2002-ben indított kezdeményezés keretében, a kiemelkedő kézműves termékek alkotóit ismerik el.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve egyéb megjelenési lehetőséget nyújtva számukra. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít – ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó.

 A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A rendszeresen megújuló pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelenik a pályaművek között a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett. A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítás az Agrármarketing Centrum jóvoltából az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében, a Hungexpo területén volt megtekinthető szeptember 26-29 között.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében Torba Ildikó Szűrrátét készítő Népi iparművész, Szombati Klárával közös munkája elismeréseként kiemelt „Magyar Kézműves Remek” díjat vehetett át.  Együttműködésük során a hagyományos technika és a mai modern szabásvonalak ötvözésével magas minőségű, exkluzív öltözetek születtek, melyek az ünnepi alkalmak, családi és társadalmi események színfoltjai lehetnek. A kollekció különleges díszítése garantálja viselője számára az egyedi megjelenést.

Dohnál Tiborné Marika  gyöngyfűző  munkái is  kiállításra kerültek a Hungexpo területén  megrendezett eseményen, név szerint egy  „Sárközi nyaksi”  és a. „Bíborszép ékszer kollekció”.