Kisfekete project

A Hagyományok Háza Nyitott Műhely pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő kiegészítők (ékszerszett, táska, kalap, sál, kabát), valamint komplett öltözeti darabok készítésére. A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák képviselőinek találkozását és közös alkotását.
A pályázat témája a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes. Ezért csak a jelmeztárából válogatott darabok jelenhettek meg inspirációs forrásként a pályázati anyagban.
A jelentkezőknek a ruhák és a kiegészítők megalkotása mellett részletes tervdokumentációt is be kellett adni, melyben bemutatják, hogy a kiválasztott eredeti viseleti darab mely részletét, technikáját, formáját, színeit, funkcióját stb. használják fel az új alkotás elkészítéséhez.
Az elkészült alkotások bemutatására 2021. szeptember 19-én került sor egy fergeteges divatbemutató során a Budai Vigadóban.
A Kisfekete projekt során olyan egyedülálló alkotások, ékszerek, táskák, sálak, ruhák születtek, amelyek napjaink öltözködéskultúrájában is kifinomultságot, eleganciát sugároznak. Aki ezeket a darabokat magára öltheti, garantáltan nem marad észrevétlen sem a hétköznapokban, sem a különböző alkalmakon.
Egyesületünkből Torba Ildikó szűrrátétkészítő Borbásné Budai Valéria viseletkészítővel közösen pályázott és készített 2 ruhát erre az alkalomra.
Fotók. Dusa Gábor