Kopjafa a kitelepítettek emlékére

Egerben, Kiss István  fafaragó, népi iparművész   műhelyében készült az 29x29x 315 cm  méretű kopjafa  melyet a kitelepítettek  emlékére  állítottak fel  2018. szeptember 08-án  Kisasszony napján

Az 1950-es években a hatalom által osztályellenségnek minősített   értelmiségiek,  kulákok  kitelepítésére  került  sor.

A Parancs így szólt: „  Szállásul és lakhelyül  kijelöli az Államvédelmi Hatóság önöknek a tiszaszentimrei  Kilencespusztán felállított  munkatábort….” A hortobágyi  12 munkatáborból 3 Tiszaszentimmrén  állt.  Itt e  birkahodályok  szolgáltak otthonul a kényszermunka ideje  alatt  a kitelepítetteknek.

Ennek az igazságtalanságnak  állítanak  Emlékhelyet Tiszaszentimrén.  A tervezett   Emlékhely    bejáratánál  került  felállításra  a „Kitelepítettek  kopjafája” . Az avató ünnepség  fővédnöke Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete elnöke   Dr Mari Albertné Vecsernyés Aranka volt.  Az emlékhely  és  a kopjafaállítás   kezdeményezője  Faludi Sándor Tiszaszentimre  szülötte, gazda és  falupolitikus.