Mesterségek Ünnepe-2022

Idén immáron 36. alkalommal rendezte meg a NESZ a Kárpát medence legnagyobb népművészeti fesztiválját. A Budai Vár Polgárváros utcáit, tereit három napon keresztül népi kézműves mesterek vették birtokba. Működő műhelyekben mutatták be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába.
Az idei év kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek voltak.
A kézművesek kirakodóvásáron kínálták szebbnél-szebb portékáikat. E nagy fesztivál nemcsak a látogatóknak nyújt sok örömet, hanem az ország minden tájáról érkező mesterek nagy találkozóhelye is egyben.
Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerek programokkal, népi játszóházakkal, a felnőtteket táncházzal, divatbemutatókkal és Folk-kocsmával várták a szervezők.
A meghívott vendég Dél-Korea is bemutatkozott mind kézművesei, mind színpadi produkciói által.
A színpadi programok reggeltől-estig szórakoztatták az idelátogató közönséget. Volt vásári komédia, utcaszínház, bábszínház is. Augusztus 20-án a mesterek és táncosok díszes aratókoszorús felvonulással és ünnepélyes kenyéráldással köszöntötték Szent István ünnepét.
A hagyományokhoz híven a NESZ e fesztiválon adta át saját kitüntetéseit. Egyesületünk kiválósága Varga Csaba szaru-, csont- és fafaragó Király Zsiga díjat vehetett át. Ezúton is szívből gratulálunk neki.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület több látványműhellyel és kézműves bemutatóval érkezett. Varga Csaba a szarukürt karcolásának technikáját bemutatva vonzott látogatókat. Czipó Tamás kezei által fa gyerekjátékok elevenedtek meg. Mucsonyi Zsolttól a kosárfonás fortélyait lehetett ellesni. Kovács Zsolt üvegfestő finom ecsetvonásai nyomán pedig míves üvegtárgyak születtek a helyszínen. Berzeviczy-Fehér Jánosné modern-hagyományos palóc viseletei kimagasló színvonalon képviselik öltözködés kultúránkat. Torba Ildikó pedig szűrrátétes technikával készít ma is hordható öltözeti darabokat és használati tárgyakat.
Fotók:
Egyesületünk a Mesterségek Ünnepén: https://photos.app.goo.gl/25cY82E8xpT4BRgH7
Díjátadó ünnepség: https://photos.app.goo.gl/cXvTCK1nQL4re8Q97
Mesterek, műhelyek, hangulatok: https://photos.app.goo.gl/8xnsBYQNMBRz9MTy6