Szakmai nap

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület  Szakmai napját az adventi ünnepkör étkezési és népszokásainak megismerésére fordította.  Az eseményt nem csak  egyesületi tagoknak  hanem az érdeklődő számára  is  meghirdettük honlapunkon. Az egyesületből  megjelent 30 főn  kívül  még  9 fő  külsős  résztvevő is  megjelent a Forrás Szabadidő központban megtartott  előadáson.

Elsőként a palóc népcsoport  táplálkozási szokásait  felölelő nagy ívű  előadást hallgathattunk meg Császi Irén néprajzkutató, muzeológus  előadásában. Az előadás  felölelte a teljes évkör  étkezéssel, ünnepekkel  kapcsolatos  palóc szokásokat. Az előadás  prezentációja sok-sok fotóval illusztrálta a témát.

Az előadás  címe: „Egyed melegében, lelked örömére” palóc étkezési szokások

Észak-Magyarországon élő  palóc népesség  táplálkozásában nagy szerepe volt a különféle kásából, lisztből készült ételeknek. Egyik kedvelt ételük a sült pép, más néven görhe vagy málé. Kukoricalisztből készül tejjel leforrázva, majd kizsírozott tepsibe öntve, sütőben megsütve. A sütés után szeletelve tálalják. A burgonya ezen a tájon előbb kapcsolódott be a néptáplálkozásba, mint az Alföldön. Ma is szívesen fogyasztják a burgonyából készült ételeket. Legismertebb a tört pép vagy krumpliganca:  főtt összetört burgonya liszttel, tejjel elkeverve fölforrósítva. Tepertős, túros változata is ismert. Levesek a napi étrendben mindig szerepelnek. Legegyszerűbb leves, amikor a kifőtt tészta levét ízesítik pirított hagymával, fűszerezik paprikával, esetleg berántják és betétként csíkot - metéltre vágott tésztát - tesznek bele. Ez az úgynevezett "maga levi".

Az előadás  bemutatta az adventi ünnepkörhöz kötődő  étkezési szokásokat, a böjt jelentőségét, az elfogyasztott  ételek  szakrális  jelentőségét, jelentését.  A farsangi népszokásokon keresztül  megismerhettük a az akkor fogyasztott  ételeket is. Az esküvőkhöz kapcsolódó  étrendek, menüsorok jól  mutatták a szokások változását napjainkig. A tájegységünkre jellemző ételek, mint a molnárka , morván, vagy nagy kalács, boldogi nagy rózsa, herőce, kapros túrós lepény sok szép  emléket idézett fel a hallgatóságban.

Az előadás végén a hallgatóság  kóstolót kapott a palóc  túrós, és kapros túrós  lepényekből.

A Szakmai Nap második előadását Somfai Tiborné  Elvira néni tartotta. Felidézte gyermek és  ifjúkora  népszokásait,  a „Lucázást” a „Szentcsalád járást”. Énekeivel  felidézte azt a már  eltűnt  világot, amit csak a  hagyományőrzők ismernek.  Anekdotái, valós történetei megnevettették a közönséget. Csodálatos, örökifjú temperamentuma magával ragadta a hallgatóságot. Az előadását  videóra rögzítettük, mely  megtekinthető:  https://youtu.be/GKQHa19xPRU

Címke: