Szakmai Nap Besenyőtelken

Egyesületünk szakmai nappal egybekötött kirándulást szervezett , 2016. szeptember 8-án,  melynek keretében elsőként Aldebrőn  a történelmi Emlékparkot tekintettük meg. Megcsodálhattuk egyesületünk fafaragóinak nyári táborban készült remek alkotásait.

Utunk  következő állomása az Erdőtelki Arborétum. Gyönyörű őszi napsütésben sétáltunk a szebbnél-szebb különleges növények, fák és bokrok között, szakmai vezetőnket hallgatva.

Dormándon a Remenyik Zsigmond Emlékházban Nagy Sándor helytörténeti kutató tartott lenyűgöző tárlatvezetést. Megtudtuk többek között, hogy Dormándon három „úrilak” épült. Ezeket az épületeket a falu lakói kastélynak nevezte: Latinovics vagy más néven a Studinka Kastély, amelyet többször átalakítottak, ez az épület ma a művelődési ház. Engel kastély, és a harmadik  ami inkább nemesi udvarház – a Remenyik kastély.

Besenyőtelken rendkívül szívélyes fogadtatásban volt részünk: Bozsik Csaba polgármester, Sebestyén Attila iskola igazgató, Forgács Antalné hímzőszakkör vezetője  és a szakköri tagok, valamint a helyi Pacsirta népdalkör Lukács Istvánné vezetésével.  Megkoszorúztuk  a falu szülöttének dr. Berze Nagy János szobrát. Bozsik Csaba polgármester megemlékezett a nagy néprajzgyűjtő munkásságáról halálának 70. évfordulója alkalmából. Megtekintettük a 200 éve épült gyönyörű freskókkal díszített besenyőtelki templomot.

Találkoztunk az „Újra öltünk-örökítünk” programban sikeresen szereplő besenyőtelki hímző szakkör tagjaival, akik nemcsak a hímzésben, de a népdaléneklésben és a rétes készítésben is jeleskednek. Az országos  program 2 éve zárult, de a szakkör azóta is folyamatosan dolgozik.

Több besenyőtelki rendezvény kísérő programja a hímzők  kiállítása .

 Forgács Antalné a szakkör vezetője rendkívül kedves fogadást rendezett számunkra.  A szakkör és a népdalkör tagjaiból alakult tánckar egy kis karikázót is bemutatott.

A program zárásaként pedig vacsorával és többféle finomabbnál-finomabb rétesekkel láttak vendégül bennünket.

Igen tartalmas és élménydús volt ez a nap.  Kellemes emlék mindannyiunk számára.

teljes fotó galéria:   https://goo.gl/photos/PSrt1ZLZjydUmqRb8

Címke: