Szakmai nap Gömörben

A mátrai túra után a szakmai napok ez évi soron következő programja hazánk gömöri tájaira vezetett. Földrajzi, történelmi, idegenforgalmi és néprajzi értékekkel ismerkedtünk meg, mintegy folytatva a tavalyi dél-szlovákiai kirándulásunkat. Szilvásvárad felé utaztunk a Bükk  északi oldalán, a Bán patak völgyében. Első utunk egy kedves testvér szervezet, a királdi Művész tanyára, a barkóság értékeit felkutató és őrző civil szervezet otthonába vezetett.

A hazai Gömör központjában, Putnokon a múzeum állandó kiállítása révén idő-utazást tettünk a vidéki kispolgári, kisvárosi Mikszáth-i világba a helyi mesterek műhely berendezései révén.

A már határ közeli Serényfalva felé tértünk le a 26 –os főútról. . A község – nevéhez hűen – szépen rendezett, karbantartott kisváros benyomását keltette, amihez gyönyörű fekvése is hozzájárult. Hazánk társadalmi- gazdasági szempontból egyik legproblematikusabb kistérégeiben ez igazán nem általános .

 A következő állomásunk Kelemér volt, ahol megtekintettük Tompa Mihály emlékmúzeumát, és a helytörténeti kiállítást.Itt egy kis frissítő nyári zápor kapott el bennünket.

Délben megérkeztünk Gömörszőlősre, ahol – stílusosan- a mezőgazdasági gépkiállítás parkjában, a kemence mellett vártak a kedves vendéglátók, palóclevessel, pogácsával. A polgármester asszony vezetésével megismerkedtünk a skanzen jellegű faluval / mintegy 70 fő lakik itt / .Láttuk  a Környezetvédelmi Intézet Oktató Központját, a bio kertet, a templomot, a galériát, az alkotóházat.

Sajnos a templomi mennyezetkazetta másolat gyüjteményt csak vetített képek révén ismerhettük meg / az anyag egy ceglédi kiállításon szerepelt /.

Igazi kárpótlásként sikerült útban hazafelé megtekinteni az Ózd – szentsimoni templom 1650- ben festett kazettás mennyezetét, melyről rövid ismertetés hangzott el, a felmerülő szakmai kérdéseket is megbeszélve.

A kellemes és tanulságos kezdeményezést legközelebb talán Szatmárban folytatjuk.

( Az idegenvezetés, szervezés és a beszámoló Gelsei Sándor érdeme volt, a képeket Kiss István készítette)

 

képek:

Királd: https://goo.gl/photos/MexQxwE52WRyp8KC6

Putnok: https://goo.gl/photos/u8pT8TqYX4UTmKjq6

Kelemér: https://goo.gl/photos/jNhnYjeMAyNLEamF7

Gömörszőlős: https://goo.gl/photos/Ffe4UndUNQS3cnTG7

Szentsimon: https://goo.gl/photos/tgMN5ZKsPX4PJ6pj7

 

Címke: