XIII. Népi mesterségek művészete

A pályázat azok számára került kiírásra, akik , a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentő, megújító és tovább fejlesztő alkotásokat készítenek, a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.
A kiállításban népi bútorművesek, festettbútor-készítők, bőrművesek, szűcsök, szűrszabók, kékfestők, fésűsök, kádárok, kulacskészítők, vertcsipke-készítők, mézeskalácsosok, vessző-, csuhé-, gyékény-, sás-, szalmatárgy-készítők, népi hangszer készítők, tojásfestők, gyertyamártók és a népi öltözetkiegészítő szakágak képviselői mutatkoznak be.
69 alkotótól 224 tárgy érkezett a XIII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatra, a kiírt több mint húsz szakág szinte mindegyike képviseltette magát e rangos megmérettetésen. Az alkotók felkészültségét, magas szakmai tudását dicséri, hogy a pályázatra beérkezett tárgyak több mint 90%-a szerepelhet a kiállításban a szigorú zsűrizés után.
Egyesületünket Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer készítő, népi iparművész képviselte. Lószőrből készült ékszergarnitúráit 2022. január 7-ig lehet megtekinteni a Népi Iparművészeti Múzeumban.