VII. Aldebrői fafaragó tábor

A 7. Aldebrő fafaragó tábor 2021. június 7-én kezdte meg a munkát.
A fafaragótábor 2022-ben fő feladatának egy Szent Flórián szobor megfaragását tűzte ki célul, megemlékezve 1826. évi tűzvészről, amely elpusztította a község jelentős részét. A tűzvész után újraépült településrészt, mai napig is „ új falusi” résznek nevezik. A szobor fölé megépült egy pavilont, mely védi az időjárás viszontagságaitól. A pavilon teljes magassága 365 cm anyaga fenyő, fedése hajópadló, felületkezelése vékony lazúr. A szobor beton talpon áll. A VII. Aldebrői fafaragó tábor a Szkíta Emlékhelyet kiegészítette egy paddal, mely stílusában és méreteiben megegyezik a korábbi a padokkal, melyek az emlékhelyet díszítik. A terveket Kiss István fafaragó népi iparművész készítette, a statikai számításokat Szabó József, építő üzemmérnök, fafaragó végezte el.
Az alkotások a tábor zárásaként, 2022. június 12-én ünnepélyesen átadásra kerültek az Önkormányzatnak, hogy tovább szépítsék Aldebrőt. A szentmisét követően felszentelésre kerületek a művek. A Szkíta Emlékhely harmadik padját, Nagy Judit és Simon Attila faragta. A pavilon munkálataiban közreműködött Szabó József, Füleki János, Farkas József, Varga Csaba, Koncsos Ferenc, Zöldi Sándor, Trajmár Gyula, Mucsonyi Zsolt. Szent Flórián szobrát Kiss István készítette el.
A munkát helyi mesterek, Macz Péter és Herczeg Tamás és Lefler Lászó segítették. A munkába érdeklődőként bekapcsolódott Boldogy-Szabó Levente.
A tábor működését Aldebrő Önkormányzata, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Heves Megyei Népművészeti Egyesület támogatta.
FOTÓK: https://photos.app.goo.gl/B647e4ogJqKxQbYm9
Videók:
1. nap: https://youtu.be/C16yxDfXKaQ
2. nap https://youtu.be/l1isNQCAtZk
3. nap: https://youtu.be/ft5s0WkpwHA
4. nap: https://youtu.be/OueiTRewAVQ
Riportok:
https://youtu.be/puWX9PCQPPY
https://youtu.be/CAw5zTYWExY