A Nemzet Betleheme

November 27-én ünnepélyes keretek között átadásra került a Nemzet Betleheme az Országház előtt
Kékedi László,
. Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának vezetője ötlete alapján , több ezer munkaórával, három év alatt készült el ez a hatalmas munka, a Kisgyőrben megrendezett kézműves szaktáborok alatt.
" A „Nemzet Betleheme” mint közösségi alkotás egy élő példa arra, hogy az emberek kezében milyen lehetőségek vannak, és hogy azt a rengeteg gondot, amit mostanában megélünk, azt milyen elképesztően szép és nemes módokon lehet háttérbe szorítani, életünket kiszínesíteni, megfényesíteni és boldogság érzetünket állandóan növelni. Egy olyan kihívásra vállalkoztunk, hogy annak állítottunk emléket, akitől maga a békesség és szeretet küldése ered. Az igazi művészet az, amikor az álom valósággá válik."
- mondta Kékedi László az átadó ünnepségen.
Valóban, az összefogás mely valósággá váltotta ezt az álmot, szinte a teljes Kárpát-medencét magába foglalta. Erdélyből: Mezőbergenye és Gyergyószárhegy Felvidékről: Várhosszúrét, az anyaország területéről: Nagydobos, Mátészalka, Dédestapolcsány Vásárosnamény, Eger, Csákberény, Nádudvar, Hajdúszoboszló, Söréd, Csécse, Látrány, Miskolc, Onga, Mályi, Pomáz, Harsány, Pécs, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Keszthely, Letenye, Vonyarcvashegy, Tahitótfalu, Budapest, és nem utolsó sorban Kisgyőr települése, melynek lelkes népe összefogta és otthont adott a táboroknak.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai is részt vettek e nemes küldetésben. Szabó József a pólyás kis Jézust, Balatoni Tibor Gáspár királyt, Kiss István Menyhért királyt, Varga Csaba pedig jászol előtt fekvő kos figuráját alkotta meg.
A Parlament előtt felállított betlehem része egy rakott szánkó, melyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 64 tagszervezetének alkotásai találhatók, szintén Kárpát-medence minden tájáról.
Minden alkotótárs, aki ebben a munkában részt vett, szívét is adta, lelkét is beletette. ennek a csodának a megszületéséhez.
„Egy egységet alkottunk, ebben a feladatban az ácstól, a gépészmérnöktől az akadémikusig. Közösség voltunk, vagyunk és reményeink szerint maradunk is.” mondta Kékedi László.
A Kossuth téren örömmel találkoztak ismét a mesterek, hogy együtt ünnepeljék az összefogás eredményét a Nemzet Betlehemét.
Makovecz Imre mondta:
„Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a jó Istent és az pedig örökkévaló és fenntartja és kormányozza ezt a világot. Ha sikerült szórakoztatni, akkor az egész világ kapott valamit.”
Az alkotók ennek szellemében dolgoztak, hogy elkészülhessen a Nemzet Betleheme.

Képek a betlehemről: https://photos.app.goo.gl/i7DZKtraSwUU6o9g9
Képek az ünnepségről: https://photos.app.goo.gl/778eNg6qwNYRsKXF7
Kincskereső: https://youtu.be/XhMa7YFcXLY