Torba Ildikó

Muzsikál az erdő-2024-Divatbemutató

A „Muzsikál az erdő” című rendezvénysorozat 2024-ben immár 21. alkalommal szerveződik. Fő célja, hogy közelebb hozza a résztvevőkhöz a környezettudatos, fenntartható életmódot. Mindezt az erdő és a zene, a művészet erejével.
A„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok programfolyama június 29-e és július 7-e között került megrendezésre.
A rendezvénysorozat a kezdeti 3-4 napos eseményből nőtte ki magát a Mátrában 9 napos 9 helyszínen zajló eseményfolyammá. Ismertsége országos, sőt Kárpát-medencei szintű.

Szűrrátét-készítő foglalkozás Tállyán

2024. június utolsó hetében tábort szervezett a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Dériné Érsek Ágnes vezetésével Tállyán az Alkotóházukban. Az egész heti program az úrihímzés és az ékszerkészítés jegyében zajlott. A tartalmas programkínálatban szerepelt divatbemutató, kiállítás, előadások és kézműves foglalkozás is. A résztvevők kipróbálhatták és elmélyíthették tudásukat az úrihímzés, a kalotaszegi „hálós” gyöngyök készítése folyamatában, valamint hímző és tervezési tanácsokat kaptak a meghívott előadó mesterektől.

I. Bútorfestők Országos Kiállítása - Mezőkövesdi

I. Bútorfestők Országos Kiállítására, Mezőkövesdi rendezvény központban került sor. Kiállítás megnyitása és a díjátadó után szakmai konferenciát tartottak.. A Szentei Mennyezetfestők Alkotócsoport a zsűri döntése alapján különdíjat vehetett át. A Heves Megyei Népművészeti egyesületből Gelse Sándor bútorfestő, népi iparművész vett részt a szentei munkában. A konferencián egyesületünket Torba Ildikó és Gelsei Sándor képviselték.

Civil kavalkád-2024-Szentendre

A Civil Szolgáltató Központ, mint Heves vármegye címbirtokosa szervezte a II. Országos Civil Konferancián való részvételt, melyet a Szentendrén a Skanzenben rendeztek meg..
A civil társadalom ügye nemzeti ügy, ezért a kormány védelmezi és támogatja a civil szervezetek közösség- és értékteremtő tevékenységét, a felelős, öntevékeny polgár gondolatát erősítő munkáját – mondta Panyi Miklós a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Táncháztalálkozó-2024

prilis 5. és 7. között rendezték meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a Papp László Budapest Sportarénában, mely a Táncház Egyesület rendezésében, széles körű szakmai összefogással valósult meg.
A nagy múlttal rendelkező Táncháztalálkozóra nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem Európától Dél-Amerikáig érkeztek résztvevők. A Fonó és a Sportaréna 18 ország, több mint 20 ezer táncosától volt hangos: itt cifrázta a ritmust a magyar népzene iránt rajongó és azt amatőr vagy profi szinten művelő zenész- és táncos közönség három napon át.
A népművészeti kirakodóvásáron zsűrizett termékek cseréltek gazdát, itt árulta portékáit egyesületi tagunk Torba Ildikó népi iparművész is.

XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL-Békéscsaba-2024

2024. március 8-10 között Békéscsabán került sor a XIX. KÁRPÁT - MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL eseményeire, ekkor zajlott a szakmai konferencia, s ekkor nyílt meg két helyszínen a kapcsolódó alkotói kiállítás.
Kétévente rendezik meg ez eseményt, mely a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozása. A konferencia gazdag programot kínált a népi textilkultúra szerelmeseinek. A tanácskozásra több mint 400 fő jelentkezett.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül Torba Ildikó Donkóné Birkás Tündével közösen készített kalotaszegi bujkái II. díjazásban részesültek, Erdélyi Boglárka nemeztakarója III. díjas lett. Fiala Magdolna szőttesei és a Lovászné Juhász Rita vezette gyöngyössolymosi hímző szakkör munkái kiállításra kerültek.

Mezőkövesdi kézműves foglalkozás

A Matyó Népművészeti Egyesület Tavaszköszöntő programjára kaptunk meghívást február végén.
Az egyesület három napos táncos-kézműves rendezvénye gazdag program kínálattal várta az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat Mezőkövesden, a Hadas városrész alkotóházaiban. Volt interaktív hangszerbemutató, táncház, mesemondás, mesterségbemutató és foglalkozások.

Virágzó Népművészet – 2024

20. alakalommal hirdette meg a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Virágzó Népművészet pályázatot, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a olyan népi iparművészeti alkotásoknak, amelyek mind művészi, mind érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Leginkább funkcióban és formában várták az „újító" munkát, de a népi technikák, a díszítmények őrizzék népművészetünk értékeit.

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Ünnepváró forgatag címmel hirdette meg három napos családi rendezvényét a Hagyományok Háza 2023. dec. 8-10 között.
Ezen az adventi hétvégén számos program várta az ide betérőket.
Az ajándékkészítő műhelyekben bárki elkészíthette személyes karácsonyi ajándékát.

Oldalak

Subscribe to RSS - Torba Ildikó