Alkotótábor

Sárgogárdi alkotótábor

A Fejér Vármegyei városban, az Evangélikus Egyház helyi gyülekezete szervez minden évben több turnusban alkotótábort gyerekeknek és felnőtteknek, melyen a Fejér megyei Népművészeti Egyesület tagjai, és meghívott faragók is jelen vannak. A tábor célja a helyi, olykor nehéz sorsú gyermekek megismertetése a kézműves alkotómunkával, annak örömeivel és nehézségeivel. Ebben a felnőttek sokat segítenek.

XXXVI. Kisgyőri Családi Szaktábor

36. alkalommal gyűltek össze a fafaragók, hogy Kisgyőrt a „faragott falut” tovább szépítsék alkotásaikkal.
Amíg a fafaragók készítették a faragásokat a velük érkezett családtagok, az asszonyok szőttek, fontak, horgoltak, míg a gyermekek játszóházi foglalkozásokon vehettek részt.

Szentei templomkazetták

A szentei Szent Erzsébet-templom a Váci egyházmegye egyik legrégebbi műemléke, amelynek alapja a középkorból származik. A balassagyarmati Sasvári János, a Népművészet Mestere díjas bútorfaragó, bútorfestő kezdeményezésére 72 kazettával bővül a templombelső, melynek elkészítésére a népi bútorfestők csapatából tízen csatlakoztak kezdeményezéséhez, hogy megtervezzék és kivitelezzék a kazettákat. Egyesületünkből Gelse Sándor bútorfestő, népi iparművész vesz részt a munkában, három táblát készített el az első héten.

IX. Aldebrői Fafaragó Tábor

2024. június 03-án kezdte meg munkáját a IX. Aldebrői Fafaragó Tábor. A téma meghatározásával, és a helyszín kiválasztásával már az ősszel elkezdődtek az előkészületek. A tervek szerint a Aldebrő község jelentős szőlőtermelő és borászati kultúrájának állítanak emléket.
Kiss István népi iparművész tervei alapján a „ Szőlőművesek Emlékhelyének” kialakítását a terepmunkák és a térburkolat elkészítésével kezdték. A szükséges alapanyagok, rönkök beszerzésre kerültek.

Megkezdi munkáját a IX. Aldebrői fafaragó tábor

2024. Június 3-án megkezdi munkáját a IX. Aldebrői fafaragó tábor,.
16 mester lát munkához, hogy elkészüljön a Szőlőművesek Emlékhelye. Négy szobor, egy kopjafa és három pad fogja díszíteni Aldebrő újabb közösségi terét. A helyszín, az anyagok elő vannak készítve, a szobor rönkök állnak, már csak arra várnak, hogy felzúgjanak a fűrészek, kopogjanak a kalapácsok, suhanjanak a vésők. Terveink szerint folyamatosan, kis filmekben összefoglalva, tudósítunk a munka haladásáról.

II. János Pál szobra Füzérradványon

A Füzérradványon tomboló szélvihar kidöntött egy hatalmas tölgyfát. A helybéliek hívására Kiss János és Simon Attila fafaragó mesterek érkeztek a helyszínre és hozzáláttak , hogy kibontsák Szent II. János Pál pápa alakját a tölgyrönkből. A mesterek megfeszített munkával elkészítették a szobrot, melyet ünnepi istentisztelet keretében szenteltek fel.

Fafaragótábor Kunmadarason

Második alkalommal rendeztek fafaragótábort Kunmadarason. Az összegyűlt mesterek folytatták a betlehem elkészítését. Simon Attila egyesületünk fafaragója egy pásztor és egy bárány szobrát készítette el. Már csak az istálló építése van hátra, hogy Advent idején az összefogással elkészült betlehem hirdesse az örömhírt.

9. Gébárti Országos Fafaragó Tábor

2023- szeptember 4-i kezdettel rendezték meg a 9. Gébárti Országos Fafaragó Tábort, Zalaegerszegen.
A munkában huszonegyen vettek részt, Nagy Béla, a Népművészet Mestere volt a tábor vezetője. A résztvevők között 4 fiatal is volt a Nádudvari Művészeti szakközépiskola növendékei közül, ami reményt ad hogy lesz utánpótlás.
Egyesületünket Varga Csaba fafaragó képviselte.

Nemzetközi fafaragótábor Gyenesdiáson

Harmadik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Fafaragó Alkotótábort. A mesterek három napon keresztül alkottak a Kárpáti Korzó mögötti területen. Az elkészült remekművek elsődleges témája a betlehem készítés volt.
Egyesületünket Simon Attila fafaragó képviselte, aki tábor ideje alatt a betlehem egyik pásztorát faragta ki, és elkészített egy kacsás padot is.
Az eseményről a Keszthelyi Televízió is készített tudósítást: https://www.youtube.com/watch?v=_BNUdgn5pKE

Oldalak

Subscribe to RSS - Alkotótábor