Lélek-Jelen-Lét

A Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményei Pekingben.
Pekingben, a Today Art Museumban mutatkozott be nagyszabású kiállítással a Magyar Művészeti Akadémia.

A képzőművészeti, ipar- és tervezőművészeti, valamint népművészeti alkotásokat is felvonultató tárlat 2018. május 14-től június 10-éig tartott.

Berzeviczy-Fehér Jánosné népi iparművész, a népművészet mestere, egri viseletkészítő palóc viseletei is jelen voltak e rangos kiállításon.

"Magyarországot „Európa szívének" is nevezik, mely ezeréves történelemmel, gazdag hagyományokkal és óriási kulturális örökséggel rendelkezik. Magyarország egy kulcsfontosságú csomópont, ahol különböző európai és ázsiai kultúrák kapcsolódnak össze. A mai magyar kultúra megnyilvánulásaiban a keleti bölcsesség és nyugati gondolkodás kettős hatása tükröződik. Nemcsak saját tradicionális művészetének megőrzésére és fejlesztésére fektet nagy hangsúlyt, hanem képes szembenézni a nagyvilág kihívásaival és a multikulturális integrációval is. Ennek eredményeképpen művészeti életét kreativitás és aktív részvétel jellemzi. Kína és Magyarország történelmi, illetve kulturális örökségében vannak közös vonások. Az elmúlt években pedig különböző területeken számos példa tanúskodik a kölcsönös együttműködésről, valamint arról, milyen mély barátságot ápolnak egymással.
A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia „Keletről…" című festmény- és kalligráfiakiállítását követően – melynek a Magyar Művészeti Akadémia adott otthont – a két ország művészete és alkotói ismét találkoznak Pekingben.
A Magyar Művészeti Akadémia „Lélek-Jelen-Lét" című kiállításának jelentés gazdag műalkotásai a modern magyar művészet fejlődését mutatják fel sokoldalúan, több szemszögből a közönségnek, rávilágítva az alkotók innovatív eredményeire. A magyar művészek rangos alkotásokat hoznak Kínába, Pekingbe, annak érdekében, hogy a különböző kortárs magyar kulturális irányzatokat, illetve azok sajátos művészeti koncepcióját és egyéni stílusjegyeit, valamint egyedülálló esztétikai értékeit reprezentálják. Elmélyült párbeszédet folytatnak a hagyományos kínai kultúrával és művészettel.
Bízom benne, hogy a különböző kultúrák dialógusa elősegíti a globalizáció fényében a nemzeti művészet és a világ multikulturalizmusa közti kapcsolatok kutatását, illetve azt, hogy közös erővel hozzunk létre olyan művészetet, amely megfelel a jövő elvárásainak. Ebben rejlik a kiállítás legfőbb jelentősége."
 
Lian Ji, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia (CNAA) elnöke