Nyitott műhely Bogácson - Felhívás

A Nyitott Műhely sorozat folytatódik
Hosszabb szünet után, a Eger Városi Civil Alap támogatásával, ismét elindítjuk Nyitott Műhely programunkat, melynek következő állomása Bogács!
Időpontja : 2022. december 08. csütörtök.
Program:
1. Mucsonyi Zsolt Kosárfonó Műhelye és Vigh Ilona Bútorfestő Műhelye
Mucsonyi Zsolt, kosárfonó, népi játszóház-vezető, szakoktató a műhely és kosárkiállítás bemutatása mellett kosárfonó bemutatót tart, melybe a jelenlévők is becsatlakozhatnak.
Vigh Ilona, bútorfestő a férjével közös műhelyben alkot. A festett tárgyakról tárlatvezetést tart, a tárgyak motívumaival és a festett templomi kazettákról, a templomok történetéről előadást tart.
2. Babamúzeum látogatása
Kovács Sándorné, Manci néni munkáját dicséri a falu egyik gyöngyszeme, a Babamúzeum. A babák az 1900-as évek elejének megfelelő népviseletbe öltözve várják a látogatókat, akik többek között lakodalmi, húsvéti, aratási jelenetet mutatnak be, hagyományos bogácsi viseletben.
A babák megtekintése után Vigh Ilona egy bogácsi népdalcsokorral zárja a látogatást.
3. Bogácsi Szent Márton Római Katolikus Templom meglátogatása
Bogácshoz szorosan kötődik a vallásos élet és a kőkultúra, mely egybeforr a falu felé magasodó és Isten mindenható kegyelmét hirdető Szent Márton Templomban. Az eredetileg Szent Györgynek szentelt templomot többször lerombolták, majd kibővítve újjáépítették, melynek történetéről és a hajóban található bogácsi Madonna legendájáról idegenvezetést tartanak a csoportnak.
4. A Kőkultúra bemutatása a bogácsi Csecslyuk pincesoron, pincelátogatás
A kőkultúra meghatározó a falu életében. A templom és házak, kerítések, keresztek, hidak építése mellett több pincesor is hirdeti a bogácsi kőkultúra becses hírét.
Borkóstolás. Falusi vendégasztal: helyi jellegzetességgel, a bogácsi kapros túros süteménnyel.

Indulás 09:00 EKMK-Bartakovics Közösségi Ház Eger Knézich Károly u. 8.
Indulás vissza Bogácsról 14:00 Utazás kisbusszal, a jelentkezők számától függően.
A költség hozzájárulás 2000 ft/fő, melyet induláskor kell befizetni.
Jelentkezni: Kiss Istvánnál 20-9650-245 számon, vagy a kissistvan@kissi.hu címen
2022.november 30-ig.