XIX. LUCA-NAPI SOKADALOM

A Luca-napi Sokadalom az Iharos Népművészeti Egyesület szervezésében Tárnokon került megrendezésre: 2019. december 13-14-15-én a Művelődési Házban.

December 13-án Sárdi János Népi iparművész, kékfestő mester  „Kékben-zöldben”  című kiállítása nyílt meg a Művelődési Házban, amelyet Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Módszertani Műhelyének tárvezetője nyitott meg.  A rendezvényhez kézműves foglalkozások, kézműves vásár, mesesarok, adventi játszóházak gyermekeknek, dudakoncert is kapcsolódott.

December 14-én Berzeviczy-Fehér Jánosné Népi iparművész a Népművészet Mestere viseletei kerültek bemutatásra divatbemutató keretében. A divatbemutatón látható viseleteknél a kékfestő alapanyagból készült öltözetek kerültek bemutatásra, hiszen kékfestőben lenni jó, kékfestőben lenni büszkeség.

A kékfestő alapanyagokat néhai  Füzeskuti József mezőkövesdi kékfestő mester, néhai Sárdi János nagynyárádi kékfestő mester a Népművészet Mestere, Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester Kossuth Díjas a Népművészet Mestere, valamint Sárdi János Népi iparművész tárnoki kékfestő mester készítette.

A divatbemutatón látható volt, hogy a kékfestő alapanyagból készült szoknyáknak milyen jó kiegészítője a palóc ingvállak, valamint a palóc testhezállók. A kékfestő szoknyákat milyen változatosan lehet viselni a különböző ingvállakkal, kiegészítőkkel.

A közönséget elvarázsolta a látvány és az újdonság erejével hatottak az öltözetek. Láthatóvá vált, hogy ezek az öltözetek mennyire időt állók és napjainkban is lehet viselni, nap, mint nap!

A divatbemutatónak óriási sikere volt, nemcsak a közönségnek tetszettek a viseletek, hanem a Leányok is boldogan viselték. Öröm és meglepetés volt számukra a viselésük, oly annyira megkedvelték, hogy szinte valamennyien szeretnének ilyen öltözetekben járni.

A divatbemutató képei: https://photos.app.goo.gl/tnQTTvfZz8Fzd4Kr8