Alkotótábor Szankon (2013. augusztus 05-től 11-ig)

A szanki Önkormányzat levélben hívta meg a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet hogy vegyen részt a Szankon megrendezésre kerülő alkotótábor munkájában. A bugaci puszta mellet elterülő gyönyörű, rendezett község várta az Egyesület alkotóit, hogy bemutatkozhassanak. A falu sok faragott művel rendelkezik, melyeket a korábbi táborok alkalmával készítettek. Faragott játszóterek, székelykapuk, emlékművek teszik még szebbé a környéket. A szívélyes fogadtatásról és a tábor ellátásáról Varga Ferencné alpolgármester asszony gondoskodott. Finom ételek, italok, hideg almakompót mind a résztvevők kényelmét szolgálták az égető melegben. A korábbi táborok állandó résztvevője, néhány mű tervezője Balatoni Tibor most is aktívan kivette a részét a munkából. A helyi faragókkal együtt még Varga Csaba, Farkas József,és Tóth Lóránt készítették a két darab „ Születések Fáját”, mely megörökíti a község újszülötteinek nevét. Elkészült az „ Ízek Háza” cégér, mely a helyben készülő kézműves édességek üzemét fogja jelölni.
Kiss István a tábor ideje alatt megfaragta egy harminc éves szilva rönkből a „ Fényhozó Angyalt”, A Fényt Gulyás Béla helyben mártott gyertyája ragyogtatta mind Szankra, mind az angyal arcára. Kupihár János kerámia edényeket korongozott, melyet helyben égettek ki. A tábor vége egybe esett a szanki falunappal. Itt a tábor résztvevői rögtönzött kiállítással, bemutatózással öregbítették a Heves Megyei Népművészeti Egyesület hírnevét.
Vasárnap reggel a felállított Születések fáját nemzeti szalag övezte, körbeölelve a Fényhozó Angyalt is. Kürtösök hívójelére összegyűlt vendégek előtt a műveket megáldotta a katolikus és református egyház is. A község nevében Szank polgármestere, Patkós Zsolt köszönte meg az alkotók tevékenységét. Az avató szalagot Patkós Zsolt polgármester és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület nevében Kiss István közösen vágták át.
E röpke hét alatt barátságok szövődtek, erősödtek meg. A közösen végzett munka gyümölcse tovább szépíti Szank községet és öregbíti Egyesületünk alkotóinak hírnevét.