XIV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány és a Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola meghirdeti a XIV. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIÁT ÉS PÁLYÁZATAIT 2014. március 7-9. között. BÉKÉSCSABÁN 

Célja: pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, népi textíliákkal foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára. 

ORSZÁGOS PÁLYÁZAT – GYAPJÚ A MAGYAR TEXTILKULTÚRÁBAN

A pályázatra olyan tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várjuk hímzés, viselet, nemez, csipke, szőttes területekről, amely a Kárpát-medence és a magyar nyelvterület népi kézműves hagyományaira alapoz. A motívumkincsek, technikák felhasználásával a hétköznapokban használt, viselt, új tervezésű, a XXI. század emberének tárgyi környezetébe illő alkotásokra számítunk (lakástextil, öltözet, méteráru, stb.) A pályázat feltétele, hogy az alkotásban a gyapjú megjelenjen. 

A pályázaton olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Kategóriák: szövés, hímzés, csipke-, viselet-, nemez, játékkészítés. A pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók: Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák díjazásban részesülnek, s kiállításra kerülnek a város kiállítótermeiben. Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot (letölthető lentebb) szíveskedjen címünkre  2013. szeptember 30-ig  visszaküldeni (Békés Megyei Népművészeti Egyesület 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz.). A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani. 

A pályázati anyagokat  2014. január 13-25. között kérjük címünkre beküldeni vagy eljuttatni. 
A pályázati kiállítások időpontja: 2014. március 07-28.

A beküldött pályamunkákat – függetlenül, hogy a kiállításon szerepelt vagy sem –  2014. március 29-e és április 8-a között lehet hazaszállítani. 

TEXTILES KONFERENCIA

A három napos tanácskozás keretében a résztvevők „Gyapjú a magyar textilkultúrában” témakörben előadásokat és korreferátumokat hallgathatnak. A konferencia részvételi díja kb. 18.000 Ft (az összeg a regisztráción túl a kollégiumi szállás és étkezési költségeket is tartalmazza).