Élő népművészet- Országos Népművészeti Kiállítás –Mezőkövesd

Idén Mezőkövesd ad otthont a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás régiós tárlatának, amely Észak-Magyarország és a Felvidék elmúlt öt évben készült legszebb népművészeti ­munkáit vonultatja föl. A tárlat megnyitóján és díjkiosztó ünnepségén húsz alkotót, alkotócsoportot díjaztak, az ő munkájuk az egyébként is magas színvonalú mezőnyből egy picivel kiemelkedett.
A mostani régiós tárlatra szép anyag érkezett be, a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet öt népi iparművész alkotója pályázott , közülük négyen kaptak díjazást. Megyénkből díjat nyert az egerszalóki Gelsei Sándor az egerszalóki református templom festett karzatáért és ülőpadjáért, az egri Szontaghné Demeter Ágnes lószőr ékszergarnitúráiért,a mátrafüredi Lovászné ­Juhász Rita palóc ihletésű női ruhadarabjaiért, és Kiss István egri fafaragó dudás és betlehem faragott faszobraiért.
A kiállításon szerepelnek még Torba Ildikó szűrrátétes ruhái, díszei, és az egyesület fafaragóinak aldebrői munkái fotókon megörökítve.
A kiállítás méltó keretet biztosít a beválogatott mesterműveknek.
A megnyitóról és a kiállításról Kiss István készített fotókat
Megnyitó képei: https://photos.app.goo.gl/gztZTF4JqSF1QDHr9
Kiállítás képei: https://photos.app.goo.gl/S8L5Y3GLVF9v34bi8
Heol cikk: https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/heves-megyei-alkotok-nepmuvesz...