„HMNE-3 Mester és 3 inas” - elkezdődött a viseletkészítő oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával ,a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak.
Most a viseletkészítő képzés vette kezdetét. A mester : Berzeviczy-Fehér Jánosné, viseletkészítő, Gránátalma-díjas népi iparművész, a Népművészet Mestere. Inasa Fehér-Szabó Nikolett az egri Eszterházy Egyetem Közgazdász Alapszakán, Turizmus és Vendéglátás szakirányban szerzett diplomát. A közgazdász diploma mellett a Természetgyógyász, Kineziológus képesítését is megszerezte.
2011-től a „Viseletek régen és ma” Országos egri konferenciánk állandó résztvevője. Segíti a szervezők munkáját abban, hogy az előadásokhoz tartozó Divatbemutatókon, viselet bemutatókon rendszeresen „élőben” bemutatja az öltözeteket. Örömmel és méltóképpen tudja viselni, mind a hagyományos, mind a mai kor emberének készített különböző kollekciókat. Megérintette és megérezte a tradicionális viseletek viselésének, megőrzésének fontosságát, de a továbbgondolás fontossága jobban érdekli. Ez idáig nem volt kapcsolata a textillel, a tűt csak gomb felvarrására használta! De mivel érdekli, hogy hogyan születik meg és kell életre egy ingváll: milyen kézzel ráncolni, hogy kerül az ingvállra a hímzés, hogy készül el egy kékfestő szoknya, úgy, hogy azt ma is hordani tudja?!
Ezekre a kérdésekre kap választ és kezdi el képzést a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően. A "MESTER ÉS INAS”program során hollókői viseletet készítenek.
Első alkalommal kézbe vették Flórián Mária: Magyar parasztviseletek Jelenlévő Múlt című könyvét, amiben egy fiatal család ünnepi öltözetben látható az 1930-as években, hogy inspirációt adjon. Megismerkedik az alapanyagokkal, a hímző fonalakkal, kiválasztották azt a kékfestő alapanyagot, amiből a szoknya el fog készülni Nikolett méretére. Ez után kiszabásra és megvarrásra került egy ingváll. Kézzel beráncolták az ingváll ujját. A viselet legszebb része a hímzett ingváll a hollókői hímzéssel, ami piros-kék hímzőfonallal lesz kivarrva. A kézelőt és a nyakrészt varrott csipke fogja díszíteni. Az ingváll eleje nyitott, ami megkönnyíti az öltözködést. 1 db. gombbal fog záródni és az ingváll ujja is gombolással záródik. A kézelő részére a Mester rádrukkolta a hímzésre váró motívumot, valamint a keszkenő 4 sarkába is drukkoltak egy kis motívumot, amit majd hímezni fognak. Az Inas próbadarabon gyakorolta a hímzést, hogy a kész darabokra szépen hímzett minta kerüljön.
Az oktatás folytatódik…