„HMNE-3 Mester és 3 inas” -a Viseletkészítő képzés véget ért

A Mester Berzeviczy-Fehér Jánosné hímző és viseletkészítő Népi iparművész a Népművészet mestere, a Tanítvány Fehér-Szabó Nikolett az egri Eszterházy Egyetem Közgazdász Alapszakán, Turizmus és Vendéglátás szakirányban szerzett diplomát. Szereti a különleges öltözeteket, a hímzett népies stílusú ruhákat, szereti, ha azokat tudja variálni a mindennapokban a meglévő kollekcióival is. De mivel érdekli, hogy hogyan születik meg és kell életre egy ingváll: milyen kézzel ráncolni, hogy kerül az ingvállra a hímzés, hogy készül el egy kékfestő szoknya, úgy, hogy azt ma is hordani tudja.
Ezekre a kérdésekre kapott választ képzés során a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően.
Első alkalommal kézbe vették Flórián Mária: Magyar parasztviseletek Jelenlévő Múlt című könyvét, amiben egy fiatal család ünnepi öltözetben látható az 1930-as években. Megismerkedett az alapanyagokkal, a hímző fonalakkal, kiválasztották azt a kékfestő alapanyagot, amiből a szoknya el fog készülni Nikolett méretére. Megbeszélték a részletes munkafolyamatokat és hozzá fogtak a közös munkához.
A viseletünk legszebb része a hímzett ingváll a hollókői hímzéssel, ami piros-kék hímzőfonallal lesz kivarrva. A kézelőt és a nyakrészt varrott csipke fogja díszíteni. Az ingváll eleje nyitott, ami megkönnyíti az öltözködést. 1 db. gombbal fog záródni és az ingváll ujja is gombolással záródik. Mivel Nikolett még sosem végzett ilyen tevékenységet, így egy próba darabon fogja legközelebb elkezdeni a hímzést. Miután a próba darabon kellő gyakorlatra tett szert, utána elkezdte az ingváll kézelőit hímezni. Késő délutánra elkészült mind két ujja kézelőjének a hímzése, amit az előzőleg kézzel beráncolt ingváll ujjára rávarrtak. . A hollókői kollekcióhoz tartozó kiszabott övet is megkapta, hogy „házi feladatként” odahaza kezdje el. Az övrész visszájára rávasalták a vásznat, hogy tartása legyen az övnek, majd az övet megvarrták, kifordították, gomblyukazták, gombozták és kivasalták.
A munkát folytatva az alsó szoknya elkészítéséhez fogtak. A fehér szoknya visszaszegését fehér farkasfoggal díszítették. A fehér szoknya derékrészét körbe berakták a megfelelő derékbőségre és rátűzték a derékpántot. Kiszabtak még egy ingvállat, amit meg is varrtak.
Nikolettnek odahaza sikerült kézzel beráncolni az ingváll nyak részét, valamint mint két ujja kézelőjét.
Hozzáfogtunk felső szoknyához. A Kovács Miklós bácsi által készített kékfestő alapanyagot már a legelső alkalommal kiválasztották, a szoknyát 5 sor piros cérnával vart pié díszíti, készre varrták és gyönyörködtünk benne.
Elkészültünk a hollókői viselettel! Elkészült a hímzett ingváll, a fehér alsó szoknya a kékfestő szoknya, hozzá hímzett öv és 1 db. hímzett keszkenő. Ráadásként készítettek még egy ingvállat is hímzés nélkül.
„Nagy öröm számomra, hogy a néprajzi ismeretek mellett a tanítványom a viseletkészítés, hímzés a különböző öltéstechnikák, varrott csipke valamint a kézi ráncolás elkészítésébe nem csak bepillantást tett, hanem azok elkészítésében örömét is lelte. Felfedezte, hogy milyen jó érzés alkotni.” mondta az oktatás végén Berzeviczy-Fehér Jánosné a Mester.