A „NYITOTT MŰHELY” sorozat folytatódik: Műhelylátogatás a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület ismét meghirdette a „Nyitott Műhelyek” programsorozatát. Május 7-én a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházba várták az érdeklődőket.

Horváth Tibor bőrműves, a Népművészet Mestere 1977-ben kezdett a bőrművességgel foglalkozni. Munka mellett, autodidakta módon sajátította el a népi bőrművesség alapjait, mesterfogásait. Tanítómesterének a debreceni Kádár Gyula szíjgyártómestert tartja. 1989-től már csak a bőrművességgel foglalkozott, 1990-ben kapta meg a népi iparművész címet Felesége, Horváth Tiborné Csanálosi Katalin is megkedvelte a bőrművességet. 1999-ben ő is népi iparművész lett.

Alkotásaik hűen őrzik az archaikus népi kultúra motívumkincsét. Általában marhabőrből, marha lábszárcsont és szaru felhasználásával, rátétek, szironyozás és ványolásos technika alkalmazásával dolgoznak. Tárgyaik sok-sok kézimunkával, kis szériában készülnek. Horváth Tibor nemcsak táborokban, tanfolyamokon oktatja a népi bőrműves kismesterséget, hanem 1994 óta alapfokú művészeti iskolákban, felnőtteknek szerveződő bőrműves szakmai képzéseken a mesterség hivatásszerű továbbadásával is foglalkozik. A látogatók bepillantást nyerhettek a bőrműves ősi kultúra világába, megismerhették, hogyan dolgozzák fel az archaikus népi kultúra motívumkincseit a mai igények szerint.

Nagy élményt jelentett a mesterség-bemutató. A Galériában megcsodálhatták a régi és új alkotásokat. Rendkívül élvezetes tárlatvezetést tartott Horváth Tiborné.

Horváth Tibor a bőrművesség mellett, 10 éve a Tűzmadár Íjász Egyesület főíjásza. Így a látogatók megismerhették az általa készített íjakat, valamint igen élvezetes előadással gyarapodott ismeretük, amit az Alkotóház udvarán lévő csodálatos jurtában tartott a mester.