„VISELETEK RÉGEN ÉS MA” IX. Országos Népviseleti Konferencia

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület rendezésében 2017. április 7-8-án került megrendezésre a  „VISELETEK RÉGEN ÉS MA”  IX. Országos Népviseleti Konferencia és Nemzetközi Viseletkiállítás.

A konferencia programja az előző évek gyakorlatának megfelelően most is egy kiállítással indult. A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek viseletei láthatóak Egerben.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg,  amelyen 32 alkotó legszebb darabja került bemutatásra

A konferenciát Pál Miklósné a NESZ elnöke nyitotta meg. Elismeréssel szólt a rendezvényről, a tartalmas programról.

Igen nagy érdeklődés kísérte a konferenciát. 12  megyéből, valamint a határon túlról is érkeztek viseletkészítők, néprajzosok, közművelődési szakemberek. Mintegy 130 fő kísérte figyelemmel a programokat.

A nomád nemzedék divatjától az etno-dizájnig címmel Dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott igen érdekes előadást.

Nomád nemzedék a 70-es évek nemzedéke: paraszt ing, mellény, széki tarisznya, farmer jellemezte a táncházas nemzedék öltözetét.

Beszprémy Katalin hímző, viseletkészítő Régi példák, új törekvések címmel  tartott előadást. Saját nemzeti karakterét, hovatartozását mindig szerették megmutatni az emberek.

Szólt a különböző korok divatjáról, megemlítve egy-egy viseletkészítőt:  Tüdős Klára történeti ihletésű ruháit is bemutatta, valamint beszélt Gisztl Anna és Strupf Imre ruháiról. Olyan érdekességeket is említett, mint a Jászok példája- helyi viselet, cifraszűr megjelenik a divatban- Torba Ildikó ruháin, Bakó Ilona, Sárváry Katalin , Csiba Éva-Oláh Enikő, Lovas Kata és végül Fehér Jánosné palóc modernitás felé hajló viseleteiről is hallhattak érdekességeket.

A Hagyományok Háza osztályvezetője, Illés Vanda előadásában – amelyet Néphagyomány a kortárs divatban címmel hallhattak – már modernebb stílusú irányzatokról, ruhákról volt szó.

Nagy érdeklődés kísérte az előadását szemléltető divatbemutatót. Említést tett arról is, hogy több divattervezővel, varrónővel dolgozik együtt rendszeresen. Így születnek a modernkor jegyeit és a múlt elemeit tükröző öltözetek, főleg fiatalok számára.

A következő előadó Dr. Fülemile Ágnes az MTA BTK Néprajztudományi Intézet osztályvezetője volt, aki ugyancsak lenyűgözte előadásával a jelenlévőket.

Korán tanítsuk meg szeretni a szépet címmel Szombathy Márta gyermekruha készítő előadása és divatbemutatója kapta a legnagyobb tapsot. Márta  gyönyörű ruháit bemutató picurka lányok látványa mindenkit magával ragadott.

Nagy várakozás előzte meg Hegedűs Anna divattervező előadását, aki Németországból érkezett. Illés Vandával közösen készített ruháiból divatbemutatót is tartott.

Este a Szépasszonyvölgyben a Ködmön Csárdában vacsoráztunk, ahol Szabó Dani vezetésével

nemcsak táncbemutató, de táncház részesei is lehettünk, valamint lehetőségünk volt jó kis beszélgetésre is. Kitűnő vacsora, remek program, kiváló hangulat jellemezte az estét.

A média is figyelemmel kísérte rendezvényünket. A Heves Megyei Hírlap, az Egri Városi Televízió, sőt az M-1 élőben tudósított a konferenciáról.         

A konferencia programját, az előkészítést, a lebonyolítást, az ellátást, nagyon jónak értékelték a résztvevők, sok-sok új szakmai ismerettel és kellemes élményekkel gazdagodtak.

Sok-sok kedves visszajelzést kaptunk, újra itt lesznek, ha 2 év múlva megrendezésre kerül a népviseleti konferencia.

képek:

https://goo.gl/photos/Syew52kBkJeRXWPv5

https://goo.gl/photos/DHuwuSFobm3y1hqc8

https://goo.gl/photos/CS9DM3HSvVdnq2GX7

https://goo.gl/photos/2PTAqKtzbwHahGZP9

video:

https://youtu.be/XE7Wtj6kkXQ