Alkotó tábor Kisgyőrben

Szinte az ország minden területéről érkeztek fafaragók, a nagy múlttal rendelkező kisgyőri faragó táborba. Két nagy feladat megvalósításán dolgoztak egyszerre az összesereglett mesterek. Megkezdődött a Szent Korona kilátó építése és a Nemzet betlehemének faragása.
Ebbe nagyszerű feladatba kapcsolódtak be egyesületünk faragi is. Kékedi László meghívására Kisgyőrbe érkezett Balatoni Tibor, Szabó József és Kiss István. Az összesereglett mesterek kiválasztották a betlehem figuráit, melyeket megfaragnak. Balatoni Tibor és Kiss István egy-egy királyt kapott feladatul, míg Szabó József a kisded megfaragását választotta.
Az első napok láncfűrészes nagyolással teltek. Sikerült a figurákat oly mértékben kibontatni, hogy szinte csak a simító faragások, csiszolások maradtak hátra. A munka mellett napközben barátkozások, tapasztalatok szerzése, átadása is színesítette a programot. A szorgalmas napok teltével elkészültek az alkotások elvégezték a felületkezeléseket is.
A népművészeti egyesületek összefogásával, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készül a Nemzet Betleheme, mely már majdnem elkészült, csak néhány elem hiányzik, hogy a felállításra kerülhessen a Parlament előtt.
A tábor életéről Kiss István folyamatosan készített videókat és fotókat melyek bemutatják és megörökítik a munkafolyamatokat.
1 nap: https://youtu.be/YYFbeoytRAw
2.nap: https://youtu.be/KZFM8SEONXo
3. nap: https://youtu.be/4EDsqnwd39A
4. nap: https://youtu.be/XmfHFbz1PEY
5. nap: https://youtu.be/d6BWFRbVc28
6. nap: https://youtu.be/YzRnV4b7OyQ
7.nap https://youtu.be/ZzxI3fEWZiI
A Szent Korona Kilátó építése 1: https://youtu.be/yoJ6gBeSCvk
A Szent Korona Kilátó építése 2: https://youtu.be/DSZiF0h45nA
Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=KissIstvanFafarago&set=a.1671...
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=KissIstvanFafarago&set=a.1675...
Heol cikk: https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/egri-fafaragok-is-dolgoztak-a-...
BOON cikke: https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-nemzet-betlehemet-faragjak...