Az ecsettől a mennyezetig- Bútorfestők vándorkiállítása Egerben

Október 30-án került sor " Az ecsettől a mennyezetig" című vándorkiállítás ünnepélyes megnyitójára. A tárlat Ament Éva tanítványainak, Földi László, Kerékgyártó Emese, Lőrinczné Hrabovszki Mária, Molnár Anikó, Morva Lászlóné, Nagyné Hajdu Erzsébet, Nagyné Vig Krisztina, Reiz Ágnes, Schneiderné Papp Edit, Szabó Andrea, Vincze Borbála, Vigh Ilona munkáját mutatja be. A kiállítást H. Szilasi Ágota, művészettörténész, főmuzeológus nyitotta meg. Mint elmondta ez egy különleges kiállítás. A történelmi Magyarország területének fontos emlékeit őri és mutatja be és komoly szakrális üzeneteket is hordoz. A kiállításon látható egyesületünk tagjának, Vígh Ilonának a munkái is.
Ament Éva levele a kiállítás megnyitóra:

„Az "Ecsettől a mennyezetig " című kiállítási anyagunk eredetileg nem egy tervezett projekt. Bútorfestő képzésnek indult, majd a ragyogó csoport lelkességéből fakadóan folytatás következett. miután a bútorfestés mellett a magam részéről a festett templomkazetták világa a szenvedélyem, oktatóprojektembe is nagyobb hangsúlyt kap. Így szép lassan, egymásra épülő programsorozat alakult ki. Az eredmény annyira izgalmas lett, hogy oktatóként úgy éreztem, mintát kell mutatnunk másoknak is. Így alakult ki az az együttes, mely egyfajta képet ad a Kárpát-medence színes festett mennyezetekről szóló világáról, de persze korántsem teljes. Ezért kérem a tisztelt érdeklődőket olyan szemmel szemléljék a kiállított kazettákat, hogy az itt látható alkotók még némileg "útkereső" bútorfestők, aki személyes érintettséggel vettek ecsetet a kezükbe. Ezen kívül azt az élményt is szívesen ajánlom figyelmükbe, mellyel én, mint oktató elérzékenyülten nézem a munkákat!
Ament Éva, szakoktató”

A 35 db mennyezet kazettát felvonultató kiállítás az EKMK-Bartakovics Béla Közösségi Ház galériájában november 15-ig látogatható.
fotók: https://photos.app.goo.gl/2hez72tjD9TtPH2L7
TV Eger híre: https://youtu.be/2UMclTJQYIE
A Heol cikke: https://www.heol.hu/helyi-kultura/2023/10/templomkazettakat-mutat-be-a-t...